Tips & Tricks

14 augustus 2023

10 risico's van een oude Wordpress website

Geschreven door Jo Deferm.

Het regelmatig updaten van WordPress en de bijbehorende plug-ins is essentieel voor de veiligheid en functionaliteit van een website. Hier is een lijst met potentiële gevolgen van het niet updaten van je WordPress website en de plug-ins:

 1. Veiligheidsrisico's: Oudere versies van WordPress en plugins kunnen bekende beveiligingslekken hebben die door hackers kunnen worden geëxploiteerd. 
 2. Compatibiliteitsproblemen: Nieuwe versies van WordPress kunnen vereisen dat thema's en plug-ins ook worden bijgewerkt om correct te functioneren. Zonder updates kunnen er conflicten en storingen optreden op je website.
 3. Gemiste functionaliteiten: Elke nieuwe update van WordPress of een plug-in kan nieuwe functies of verbeteringen bevatten. Door niet te updaten, mis je wellicht handige nieuwe tools of verbeteringen die het beheer van je site eenvoudiger maken.
 4. Vertragingen en prestatieproblemen: Oudere versies van WordPress en plugins zijn mogelijk niet geoptimaliseerd voor de nieuwste technologieën, wat kan leiden tot trage laadtijden en een lagere algehele prestatie van je website.
 5. Verhoogde kans op website uitval: Incompatibiliteit tussen oude versies van WordPress en nieuwe server technologieën (bv. cloud server) of andere software kan ervoor zorgen dat je website helemaal niet meer functioneert.
 6. SEO nadelen: Een trage, problematische of gecompromitteerde website kan je zoekmachine ranking schaden. Zoekmachines zoals Google geven de voorkeur aan veilige, snelle en goed functionerende websites.
 7. Verlies van data: Oudere versies van WordPress en plugins kunnen vatbaarder zijn voor bugs die dataverlies kunnen veroorzaken.
 8. Reputatieschade: Een gecompromitteerde website kan malware of spam verspreiden naar je gebruikers, wat kan leiden tot verlies van vertrouwen en schade aan je merkreputatie.
 9. Potentiële kosten: Als je website wordt gehackt of uitvalt door het niet updaten, kunnen de kosten voor het repareren en herstellen van de site veel hoger zijn dan de kosten (zowel qua tijd als geld) van het regelmatig updaten.
 10. Juridische implicaties: Afhankelijk van de aard van je website en de gegevens die je verwerkt, kunnen er juridische gevolgen zijn als je site wordt gecompromitteerd vanwege nalatigheid in updates.

Het regelmatig bijwerken van je WordPress website en de bijbehorende plug-ins is dus niet alleen een best practice, maar ook essentieel voor de veiligheid, prestaties en betrouwbaarheid van je online aanwezigheid. Het is altijd raadzaam om een back-up van je website te maken voordat je updates uitvoert, en indien mogelijk, de updates eerst in een testomgeving te testen.

Hoe vaak komt een Wordpress update voor? 

De frequentie waarmee je jouw WordPress website en plug-ins moet updaten, varieert op basis van verschillende factoren zoals het aantal geïnstalleerde plug-ins, het actieve thema en de algemene WordPress ontwikkelingscyclus. Hier is een algemeen overzicht:

 1. WordPress core updates: WordPress brengt meestal 2 tot 3 grote releases per jaar uit. Daarnaast zijn er tussendoor ook kleinere beveiligings- en onderhoud updates. Over het algemeen kun je verwachten dat je WordPress core ongeveer 3-5 keer per jaar moet updaten, als je rekening houdt met zowel grote releases als kleinere updates.
 2. Plugin updates: Dit is variabeler omdat het afhangt van hoeveel en welke plugins je hebt geïnstalleerd. Sommige plug-ins kunnen frequenter worden bijgewerkt dan anderen, afhankelijk van de ontwikkelaar en de complexiteit van de plug-in. Het is niet ongebruikelijk dat populaire plug-ins meerdere updates per maand krijgen, vooral als er beveiligingsproblemen worden ontdekt. Als je veel plug-ins hebt, kun je gemiddeld wel 1-2 updates per week verwachten voor al je plugins samen.
 3. Thema updates: De frequentie van thema-updates hangt af van het specifieke thema en de ontwikkelaar ervan. Sommige premium thema's ontvangen regelmatiger updates dan gratis thema's. Over het algemeen kun je verwachten dat een actief onderhouden thema ongeveer 3-6 keer per jaar wordt bijgewerkt.

Daarom is het essentieel om regelmatig in te loggen op het WordPress dashboard om te controleren op beschikbare updates, zeker als je meerdere plug-ins hebt. Het hebben van een betrouwbaar back-upsysteem en het testen van updates in een staging-omgeving kunnen ook helpen om ervoor te zorgen dat de updates soepel worden uitgevoerd zonder onvoorziene problemen.

Samenvattend: Je moet je WordPress core en thema waarschijnlijk meerdere keren per jaar updaten en je plug-ins mogelijk wekelijks, afhankelijk van het aantal en de soort plug-ins die je gebruikt.

Overwegingen bij WordPress: pro’s en contra’s

Het kiezen voor WordPress heeft zijn voordelen, maar er zijn enkele overwegingen waar je wellicht nog niet aan hebt gedacht. In je huidige pakket zitten de kosten voor tools, licenties, hosting, domein vernieuwing, de domeinnaam zelf en de oh-zo-cruciale SSL-certificering al inbegrepen. Dat klinkt geweldig, nietwaar? Maar laten we een moment nemen om te praten over WordPress updates.

De realiteit is dat updates voor WordPress onvermijdelijk zijn. Het platform verandert, beveiligingsrisico's duiken op en technologie evolueert. Het is onmogelijk om van tevoren te bepalen wanneer deze updates absoluut noodzakelijk zijn. Het consequent installeren en monitoren van elke update kan snel optellen qua uren - en voor jou, dat betekent extra kosten. Tegelijkertijd kan het negeren of uitstellen van updates je blootstellen aan ernstige risico's. Het is een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen kosten en veiligheid.

Daarom raden wij de Webhero aanpak aan

Met Webhero hoef je je geen zorgen meer te maken over deze lastige afwegingen. Alle updates zijn al inbegrepen in de jaarlijkse all-in-one prijs, wat betekent dat je website altijd up-to-date, veilig en kostenefficiënt is.

Geschreven door Jo Deferm

Foto van Jo Deferm.

Jo Deferm heeft meer dan 20 jaar ervaring in digitale marketing en ondernemerschap. Die expertise verstrekte hij door de succesvolle oprichting van de welbekende reisorganisatie BoardX (2000-2012), advertentiebureau Jayjays (2017-2023) en web bureau Webhero (2013-heden). 

Jo zijn blogs zijn een weerspiegeling van zijn uitgebreide kennis en zijn toewijding aan het delen van praktische inzichten die bedrijven helpen te groeien in het digitale tijdperk.

10 mooie websites door Webhero - 2024

Het Webhero team onthult de top 10 mooie websites van dit jaar.

22 april 2024

Webhero Awards 2024

Dit jaar eerden we 41 ondernemingen uit de Webhero (Bookings) community voor hun innovatie en succes, zowel online als offline. Bij de ceremonie ontvingen 13 pioniers hun award live, een moment van pure erkenning en waardering. Ontdek alle winnaars!

28 maart 2024

Persbericht: Webhero versterkt portfolio met overname van 53 Publistep klanten.

We kondigen met trots de overname aan van 53 website klanten van Publistep, bekend reclamebureau uit Lommel, onder leiding van Stephan Hermans.

20 februari 2024

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x