SEO of zoekmachine optimalisatie? Uitleg, tips en video's

E-book: Beter scoren in Google

SEO of zoekmachine optimalisatie? Uitleg, tips en video's

 1. Wat is SEO? Afkorting en betekenis
 2. De 8 belangrijkste ranking factoren van Google in 2019
 3. Is SEO enkel voor Google?
 4. SEO tips van een SEO specialist
  • 7 SEO blogs die Team Webhero regelmatig raadpleegt
  • TOP SEO experten van 2019
  • SEO software
 5. Wat houdt een SEO check in?
 6. Resultaten na een SEO optimalisatie?
 7. Waar kan ik een SEO Cursus volgen?
 8. Waar kan ik SEO teksten laten schrijven?


1. Wat is SEO optimalisatie? Afkorting & betekenis

SEO is de afkorting van search engine optimization of vertaald zoekmachine optimalisatie.

SEO is het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine.

De bekendste SEO optimalisatie is natuurlijk  het gebruik van relevante zoekwoorden in je webteksten. Waarom? Omdat zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing de zoekwoorden of combinaties van zoekwoorden die bezoekers intypen, willen linken aan de zoekwoorden die te vinden zijn op je website. Maar dat is niet alles:

Google hanteert namelijk meer dan 200 factoren in hun algoritme. Klein probleem: het Google algoritme is top secret. Daarom wordt er door SEO-experts over de hele wereld druk geanalyseerd en gediscussieerd wat leidt tot vele lijstjes. 

Om het nog complexer te maken is het ook nog een vraagstuk hoeveel waarde Google aan elk puntje hecht. Wat we zeker weten is dat deze waarden voortdurend wijzigen. Als we online de input van SEO experts over de hele wereld samenvatten komen we tot deze 2020-SEO lijst van 8 punten.

In de video hieronder vat SEO expert Rand Fishkin het samen in 90 seconden.


2. De 8 belangrijkste ranking factoren van Google in 2020

 1. Verwijzende Domeinen (backlinks)
 2. Totaal aantal links
 3. Organische click-trough-rate
 4. Domein autoriteit
 5. Tijd op de pagina of website
 6. Inhoud kwaliteit
 7. On-page SEO
 8. Mobiele bruikbaarheid


E-book: Beter scoren in Google

3. Is SEO enkel voor Google?

Google is natuurlijk dé belangrijkste zoekmachine, maar er bestaan er nog vele andere. Je vindt online lijstjes van de meest gebruikte zoekmachines in de wereld, maar ook lijstjes van de beste zoekmachines van 2019. Om het makkelijk te maken hebben we een lijstje gemaakt: de Top 7 zoekmachines in volgorde van belangrijkheid: 

 1. Google
 2. Bing
 3. Baidu (een chinese zoekmachine)
 4. Yahoo!
 5. Yandex (vooral gekend in Rusland)
 6. Ask.com
 7. DuckDuckGo

Als je dus aan zoekmachine optimalisatie doet, zal dit voor bijna alle zoekmachines werken. En dus niet enkel Google. Maar Google is uiteraard wel de belangrijkste. 

4. SEO tips van een SEO specialist

Omdat iedereen in de wereld voor zoveel mogelijk zoekwoorden op de 1ste plaats wil staan, is SEO natuurlijk very very big business. Daardoor vind je online een hele hoop blogs over hoger scoren in Google, bestaan er agencies met SEO experts, en worden er steeds meer softwares ontwikkeld die je inzichten geven om je Google ranking te verbeteren. Gelukkig hebben ook wij bij Webhero echte SEO specialisten in huis. Zo geven we regelmatig trainingen in onze Webhero Academy. Wil je je echt verdiepen in zoekmachines, dan hebben we hier verschillende lijstjes voor je:

a) 7 SEO blogs die Team Webhero regelmatig raadpleegt:

 1. Backlinko 
 2. Ahrefs
 3. Moz
 4. SEMRush
 5. Search Engine Land
 6. Buzzstream
 7. Hobo‐web

SEO experts Rand Fishkin

b) TOP SEO experten van 2020

Persoonlijk zijn we een grote fan van Rand Fishkin. Zijn Whiteboard Friday vlogs waren fantastisch. Hij slaagde erin om het complexe uit te leggen in verstaanbare taal. Brian Dean is dan weer een andere SEO expert die er uitspringt met eenvoudige maar o zo goed gevonden praktische toepassingen om je ranking te verbeteren. We zouden ook hier een mooi lijstje kunnen samenstellen, maar dat heeft deze blog reeds gedaan: ‘140 Top SEO-deskundigen die je in 2019 zou moeten volgen.’

c) SEO software

In de zoektocht goede SEO software kwamen we bijna 200 SEO-tools tegen. Onmogelijk om ze allemaal te testen en lijstjes van te maken. Maar omdat we zelf wat tools gebruiken en andere getest hebben kunnen we jullie toch wat inzichten geven.

Voor zoekwoorden onderzoek is deze SEO software de moeite om te testen:

 1. Google Keyword Planner:
 2. SEMrush
 3. UberSuggest
 4. Wordstream's Free Keyword Tools
 5. Ahrefs

SEO Betekenis Google Search Console

SEO Betekenis: Google Search Console


5. Wat houdt een SEO check in?

Veel agencies bieden een SEO check aan. Maar voor een leek is het heel moeilijk te begrijpen wat ze nu exact gaan doen, wat ze niet gaan doen en wat het resultaat zal zijn. 

Een SEO check van jouw site gaat je leren wat beter kan, maar als je geen analyse doet van je concurrenten weet je nog steeds niet waar je mogelijks zou kunnen ranken in de SERP’s (Search Engine Results Page)

Omdat het vaak heel vaag is, kunnen prijzen voor een SEO check variëren van 500 euro tot 20.000 euro. Vraag daarom goed na:

 • Welke ranking factoren ze exact gaan analyseren
 • Of er ook een concurrentie analyse zal gebeuren
 • Af er naast een analytische SEO check ook een advies wordt geformuleerd
 • Of er een to-do-lijst wordt opgemaakt
 • Of er in de SEO check ook al uitvoerend werk wordt verricht en je website dus daadwerkelijk geoptimaliseerd wordt om hoger te scoren in Google.

6. Resultaten na een SEO optimalisatie

De impact van een SEO optimalisatie is niet altijd onmiddellijk merkbaar, maar vaak is er wel impact op lange termijn. Tegelijk is een zoekmachineoptimalisatie een never-ending-project van meten, analyseren en optimaliseren. Misschien heb je net een geniale optimalisatie gedaan waardoor je in de top 3 terecht komt van belangrijke zoekwoorden. Maar de concurrentie staat natuurlijk ook niet stil en wil ook opnieuw in die top 3 terecht komen. 

Tegelijk ervaren we dat er in België nog maar zeer weinig bedrijven echt grondig met SEO bezig zijn. Het gevolg is dat je vandaag nog met kleine inspanningen best goede resultaten kan halen.

SEO optimalisatie Google Analytics

SEO Betekenis: Resultaten van een SEO optimalisatie in Google Analytics


Wij bij Webhero specialiseren ons in het helpen van zelfstandigen en kleine ondernemingen. En in die categorie passen we beproefde technieken toe waarvan we weten dat ze impact hebben op onze klanten. Wat we zeker weten is dat na onze SEO optimalisatie onze klanten hoger scoren, beter gevonden worden, en dus meer getoond worden in de zoekresultaten van zoekmachines. 

Interesse? Vraag meer info via 016/66.14.32 - info@webhero.be


E-book: Beter scoren in Google

7. Waar kan ik een SEO optimalisatie Cursus of een cursus hoger in Google volgen?

We hebben wat rond gesurft om hier een lijstje op te maken, maar dat is niet zo eenvoudig. We doen een poging:

 1. Syntra biedt verschillende opleidingen aan over SEO, SEA, Copywriting, maar we hebben geen idee welk niveau deze zijn. 
 2. Veel netwerkorganisaties bieden opleidingen aan aan hun leden. We denken dan aan VOKA, UNIZO, BNI en anderen.  
 3. We vinden heel wat freelancers en website bouwers die een opleidingsaanbod op hun website hebben staan, maar vaak op aanvraag en zonder datum.
 4. Onze eigen Webhero Academy heeft maandelijks een workshop over SEO optimalisatie van je website.  
 5. Webhero heeft ook nog een Youtube - Channel met een playlist over hoger scoren in Google.
 6. Luister je liever in de wagen of onderweg, dan vind je dezelfde content via SEO podcasts op onze Soundcloud


8. Waar kan ik SEO teksten laten schrijven?

SEO teksten laten laten schrijven is geen makkelijke opdracht. Je moet namelijk 2 taken uitvoeren die per definitie een beetje tegenwerken:

 1. Je moet een wervende tekst schrijven waarvan de lezer in de ban raakt en zeker niet weg klikt.
 2. Je mag de woorden niet allemaal zelf kiezen. Eigen aan SEO copywriting is, dat zeer specifieke woorden en alternatieven van dat woord op zeer specifieke plaatsen moeten terugkomen.

SEO-copywriting is iets waar wij bij Webhero onze handen vanaf houden, want het is een zeer specifieke job waarvoor je de nodige expertise en training voor moet hebben. Daarnaast moeten je dan soms ook nog eens vertalingen van die SEO teksten laten maken, wat het nog complexer maakt.

Daarom werken we samen met partners voor SEO teksten en SEO vertalingen. Contacteer ons gerust.

Nog meer weten over SEO? Bekijk dan zeker volgende pagina’s:

Ontdek wat er mogelijk is met Webhero, lees success cases:

Om af te sluiten nog enkele video's over SEO. Abonneer je zeker op ons Webhero Youtube channel om op de hoogte te blijven van meer tips & tricks.

Ik zoek een professionele webbouwer

Net zo’n mooie website of webshop laten bouwen?

Een Webhero neemt snel contact met je op!
Een Webhero neemt snel contact met je op!