24 mei 2017

Wat is SSL en welke voordelen heeft het?

OPGELET: Dit artikel dateert van 2017, mogelijks is niet alle inhoud up-to-date.

Misschien zag je het al, maar bovenaan in de adresbalk staat naast www.webhero.be een slotje of de vermelding "veilig". Dat komt omdat we een SSL-certificaat hebben geïnstalleerd op onze website. SSL is hot. Hieronder leg ik uit wat het is, hoe het werkt en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is SSL en HTTPS?

Bij elk bezoek aan een website gebeurt een uitwisseling van gegevens tussen jouw computer en een webserver. Een SSL certificaat zorgt voor een versleuteling van gegevens die van en naar je website worden gestuurd. 

 • SSL: Secure Sockets Layer
 • HTTP: HyperText Transfer Protocol
 • HTTPS: Secure HyperText Transfer Protocol (de veilige versie van HTTP)

Een website met beveiligde verbinding is herkenbaar aan de https:// in de adresbalk en het symbool in je browser.

Hoe werkt het?

Stel, je wil je e-mail checken bij Gmail: 

 1. Je opent een browser en typt het adres gmail.com in
 2. De webserver ontvangt je aanvraag en zet deze om naar https://www.gmail.com
 3. Jij geeft je wachtwoord in om je e-mail te kunnen raadplegen
 4. Doordat HTTPS gebruikt wordt, encrypteert je browser je wachtwoord voordat het verzonden wordt naar de server van Gmail
 5. De server decrypteert je wachtwoord opnieuw en controleert vervolgens of dit correct is

Als er geen versleuteling gebruikt wordt, dan verstuurt je computer je wachtwoord als “plain text” naar de server. Stel je voor: over WIFI, langs je router, via je modem naar je provider en zo over internet naar het datacenter van je webserver. Bij elke tussenstap kan je wachtwoord onderschept worden. Het niet zo moeilijk om een software te installeren die alle dataverkeer op een netwerk leest en gevoelige gegevens zichtbaar maakt.

SSL encryptie, website laten maken, Webhero

Een certificaat wordt op je webserver geïnstalleerd en heeft steeds een beperkte geldigheid. Bijvoorbeeld na 1 jaar zal het certificaat niet meer werken en moet het vernieuwd worden. Als je certificaat vervallen is, krijgen je bezoekers de melding dat de verbinding met je website niet veilig is. 

Soorten certificaten

SSL certificaten met verificatie zijn een soort digitale identiteitskaart van je website zodat de bezoeker weet dat jij wel degelijk de eigenaar bent van de website. Je herkent deze aan de groene adresbalk of de vermelding van de bedrijfsnaam naast de URL. Een goed voorbeeld is de website van onze klant BoardX: https://www.boardx.be. Geverifieerde certificaten zijn betalend, waarbij je vooral de kosten dekt van de verificatie door het bedrijf dat het certificaat uitreikt. Deze controleren bijvoorbeeld de identiteit van de domeinnaamhouder in de WHOIS-database, het adres uit de KBO of telefoonnummers en e-mailadressen.

Voorbeeld website: boardX, website laten maken, Webhero

Er zijn ook gratis certificaten zonder verificatie. Je hebt dat wel een beveiligde verbinding maar geen identificatie in de adresbalk. Bij Content Crackers gebruiken we de certificaten van Let’s Encrypt. Zij zijn gratis, 3 maand geldig en worden automatisch door onze servers hernieuwd. Er kan wel een installatiekost zijn en soms zijn er aanpassingen aan de code van je website nodig. Een voorbeeld is de website van onze klant Pythagoras: https://www.pythagoras.net.

Voorbeeld website: Pythagoras, website laten maken, Webhero

Waarom updaten?

Naast veiligheid en snelheid heeft Google onlangs aangekondigd dat HTTPS websites een voorsprong krijgen. Ze zullen dus hoger eindigen in de zoekresultaten ten opzichte van websites dit werken met het HTTP protocol. Op dit moment zijn 50% van de zoekresultaten in Google HTTPS en dit zal stijgen naar 70% tegen eind 2017. Je hebt er dus alle belang bij een certificaat te installeren en de switch te maken naar HTTPS! Bij Webhero wordt je website automatisch en kosteloos omgezet naar SSL.

10 mooie websites door Webhero - 2024

Het Webhero team onthult de top 10 mooie websites van dit jaar.

22 april 2024

Webhero Awards 2024

Dit jaar eerden we 41 ondernemingen uit de Webhero (Bookings) community voor hun innovatie en succes, zowel online als offline. Bij de ceremonie ontvingen 13 pioniers hun award live, een moment van pure erkenning en waardering. Ontdek alle winnaars!

28 maart 2024

Persbericht: Webhero versterkt portfolio met overname van 53 Publistep klanten.

We kondigen met trots de overname aan van 53 website klanten van Publistep, bekend reclamebureau uit Lommel, onder leiding van Stephan Hermans.

20 februari 2024

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x