Instagram Shopping - Verkopen via Instagram

In deze gids beantwoorden we de meest gestelde vragen over het starten met verkopen via Instagram. Toch nog andere vragen? Laat het ons gerust weten, dan helpen we je verder én vullen we de gids verder aan. 

Bekijk ook onze video waarin we alle vragen over Instagram Shopping beantwoorden.

1. Wat is Instagram Shopping?

Instagram Shopping is een verzameling functies op Instagram waarmee mensen kunnen shoppen via je foto's en video's, ongeacht waar ze zich in de app bevinden. Tegenwoordig zit iedereen wel op Facebook en Instagram. Maar steeds meer mensen gaan naar deze sociale media om nieuwe producten te ontdekken en te shoppen. Als we online worden geïnspireerd, hebben we steeds meer de neiging om het product op te zoeken en onmiddellijk aan te kopen. En daarom is verkopen via Instagram zo krachtig.

Instagram vermeldt deze cijfers:

70% van de shopliefhebbers maakt gebruik van Instagram om producten te ontdekken. 87% van de mensen geeft aan door influencers te zijn geïnspireerd om een aankoop te doen. Daarom heeft Instagram een omgeving ontwikkeld waarin je je Instagram account kan omtoveren tot een etalage om te shoppen.

Instagram Shopping - Verkopen via Instagram.

2. De belangrijkste pijlers van Instagram shopping?

 • Instagram Winkels

Je kan aan je Instagram bedrijfsaccount een winkel koppelen. Je plaatst zo je producten in een etalage waarin de mensen rechtstreeks kunnen aankopen.

 • Instagram Product tags

Als ondernemer post je graag mooie foto’s van je producten. Maar er was vroeger geen functie om de mensen vanop je post naar een aankoop te leiden. Dat kan nu wel met product tags. Zodra je je product catalogus hebt toegevoegd, kan je heel makkelijk in elke foto meerdere producten taggen. Zo zien je volgers onmiddellijk de naam en prijs van het product en kunnen ze verder klikken om het aan te kopen.

 • Instagram Collecties

Als je veel producten hebt, is het uiteraard handig als je deze kan ordenen. Dat doe je door je producten toe te voegen in 1 of meerdere collecties.

 • Pagina met product details

Als mensen op een product tag in een foto klikken komen ze terecht op een pagina met product details. Op deze pagina vind je alle relevante gegevens over het artikel, zoals de prijs, uitgebreide beschrijvingen en foto’s.

 • Advertenties op Instagram met product tags

Uiteraard kan je je producten ook adverteren. Vaak zie je carrousel advertenties voor producten passeren. Zo kan je gigantisch veel mensen bereiken door shopbare berichten te promoten. Advertenties met product tags kunnen doorleiden naar een eigen webshop. 

 • Betalen via Instagram

Voorlopig is betalen via Instagram in Europa nog niet mogelijk. Het kan wel al in USA. Maar het is goed om te weten dat je daar wel een fee van 5% betaalt op elk verkocht product.

3. Is Instagram shopping gratis?

Op Instagram kan je gratis een bedrijfsaccount aanmaken, gratis je webshop koppelen en gratis je producten uploaden in een catalogus. Daarna kan je in elke post die producten taggen en mensen doorsturen naar je eigen webshop. Instagram shopping is dus volledig gratis. 

4. Wat kan je op Instagram verkopen?

Dit zijn de 2 belangrijkste regels: Instagram laat het niet toe om alcohol, rookwaren en medicijnen te verkopen via hun platform. Volgens de voorwaarden mag je enkel fysieke producten aanbieden en verkopen op Instagram. Software, e-books of online abo’s zijn dus niet toegelaten.

5. Wat verkoopt er goed op Instagram?

Je kan alle fysieke producten verkopen via Instagram, maar dit zijn de 10 meest succesvolle sectoren: 

 1. Kleding/fashion
 2. Sieraden
 3. Schoonheid en huidverzorging
 4. Gezondheid
 5. Huisdecoratie/interieur
 6. Fitness
 7. Eten en koken
 8. Ambachten en doe-het-zelf producten
 9. Eco producten
 10. Kunst

6. Hoe maak je een shop op Instagram?

Op deze manier kan je Instagram Shopping instellen: 

Stap 1: Installeer de nieuwste versie van de Instagram-app op je smartphone. 

Stap 2: Ga naar Instellingen, vervolgens naar Bedrijf, en kies ‘Instagram Shopping instellen’.  

Stap 3: Selecteer hier de productcatalogus. 

Stap 4: Tag (maximaal 5) producten in je content. 

Stap 5: Voeg tags toe aan content die je vroeger reeds had gepost. 

Download ons handig stappenplan

7. Hoe geld ontvangen via Instagram shopping?

Vandaag kan je enkel van Instagram shopping gebruik maken als je je account koppelt aan je webshop. Je volgers of klanten worden vanuit je Instagram shop doorverwezen naar je eigen webshop en doen daar de betaling. Je ontvangt je geld dus van je eigen payment provider zoals Mollie of Stripe.

8. Hoe kan je een winkel beginnen op Instagram?

Om een winkel te beginnen op Instagram moet je eerst een bedrijfsaccount hebben. Ga daarna naar instellingen, vervolgens naar bedrijf en kies Instagram Shopping instellen. Zodra je je producten hebt toegevoegd in je product catalogus kan je deze taggen in je posts. Het maximaal aantal tags is 5. 

9. Heb je een webshop nodig voor Instagram Shopping?

Op dit moment kan je in Europa nog geen betalingen ontvangen zonder webshop. Je kan wel producten taggen. Als mensen op die tag klikken komen ze op een detailpagina terecht. Maar voor de aankoop moeten ze worden doorgestuurd naar je eigen webshop. Zonder eigen webshop is het vandaag in België en Nederland dus niet mogelijk om te verkopen via Instagram Shopping. 

10. Hoe koppel ik mijn Instagram account aan mijn webshop?

Om je Instagram account te koppelen aan je webshop heb je een zakelijk Facebook account nodig. In dit account kan je je product catalogus aanmaken. Dat kan op verschillende manieren, maar de makkelijkste manier  is een xml-feed van je webshop. Op die manier worden al de details van je producten zoals voorraad, prijs, afbeeldingen en omschrijving om het uur geupdate. Zo moet je alle informatie slechts op 1 plaats beheren. 

Download ons handig stappenplan

11. Ik heb al een webshop en wil mijn Instagram voorraad synchroniseren?

Je kan je webshop voorraad synchroniseren met je Instagram Shop door hen te koppelen via een zakelijke Facebook account. De makkelijkste manier om dit te doen is via een xml-feed van je webshop. Dat is een url die je kan copy pasten en ingeven in je Facebook account. Op die manier doet Facebook elk uur een update van je stock, maar ook van je prijzen, foto’s, en andere informatie.

12. Hoe kan ik Webhero gebruiken om mijn verkopen op Instagram te beheren?    

Omdat je al een Webhero webshop hebt, wordt het verkopen op Instagram een pak makkelijker. Het enige wat je moet doen, is in je beheersysteem de url van de xml-feed kopiëren en pasten in je zakelijke Facebook account. Op dat moment gaan alle producten van je webshop verschijnen in je Facebook product catalogus. Nu kan je in elke post op Facebook en Instagram (maximaal 5) producten taggen. Jouw volgers kunnen nu op een foto klikken en worden naar de juiste pagina van jouw webshop gestuurd, waar ze het product kunnen kopen. 

Facebook Shopping - Verkopen via Facebook.

13. Waarom kom ik niet in aanmerking voor Instagram Shopping?

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom je Instagram Shop wordt afgekeurd;

 • Je hebt nog geen zakelijke Instagram account.
 • Je Instagram is nog niet gekoppeld aan je Facebook account.
 • Je verkoopt alcohol, rookwaren en medicijnen en dat is tegen de regels.
 • Je verkoopt geen fysiek product. (software, e-books, online abo’s zijn tegen de regels)
 • Je hebt nog geen webshop.
 • Je hebt een persoonlijk profiel met (te veel) persoonlijke foto’s.
 • Je land is geen door Facebook goedgekeurd land.

14. Hoeveel volgers heb ik nodig om Instagram Shopping aan te maken?

Er is geen minimum vereiste aan aantal volgers om Instagram Shopping aan te maken. In tegenstelling tot de swipe-up funtie die je pas kan gebruiken wanneer je 10.000 volgers hebt.

15. Ik zie de Instagram shop functie niet?

Om het Instagram Shopping icoontje op je account homepage te zien moet je minimaal 9 shopping-posts hebben geplaatst. Zodra je het shop tabblad hebt, krijg je een mooi overzicht van alle foto’s waar je producten zijn in getagd.

Bonus: Webhero Academy video over Instagram InfluencersIk zoek een professionele webbouwer

Net zo’n mooie website of webshop laten bouwen?

Een Webhero neemt snel contact met je op!
Een Webhero neemt snel contact met je op!