31 augustus 2021

Zorgcirkels Jongdementie - Goede doelen #1


Webhero TV - Goede doelen

De komende weken gaat Webhero TV op bezoek bij vier goede doelen en de eerste is meteen een hele speciale. Enkele jaren geleden werden we namelijk zelf geconfronteerd met jongdementie. Collega Joren verloor zijn papa aan deze oneerlijke ziekte en sinds dan is Webhero nauw betrokken bij Zorgcirkels Jongdementie. Hoog tijd om hen eens in de spotlight te plaatsen en een platform te geven.

PS: Komende zaterdag 4 september 2021 organiseren de Kapelriders de vierde editie van de Luc Cla(e)ssic, een eerbetoon aan de papa van Joren. Je kan meedoen aan een wandel- of fietstocht of gewoon lekker aan tafel schuiven. Het praatcafé is open vanaf 12 uur, het restaurant tussen 17 en 20 uur. Inschrijven kan nog altijd via de website.

Met onze film crew gingen we langs bij Zorgcirkels Jongdementie  en namen een kijkje in het Ontmoetingshuis. Wat is jongdementie? Hoeveel mensen in Vlaanderen kunnen het hebben? Wat doet het Ontmoetingshuis? We schreven alvast enkele highlights van het interview voor je uit. 

Wie is Zorgcirkels Jongdementie?

De Zorgcirkels Jongdementie biedt ondersteuning aan personen met jongdementie en hun omgeving. Onder andere door: sterke eerstelijnszorg; zorgbegeleiding; dagcentrum; groepswonen; buddywerking; vorming en ontmoeting en het Ontmoetingshuis. Dit laatste is een 'open huis' voor jonge mensen met dementie, mantelzorgers, familie en vrienden. Samen kunnen ze koken, eten, activiteiten beleven of gezellig een koffie drinken.  Het is een veilige plek naast hun eigen woonomgeving waar ze zich thuis kunnen voelen. 

Wat is jongdementie?

"De jongste bezoeker die wij hier gehad hebben was 37, maar dat is heel uitzonderlijk" vertelt Kristel Denruyter. Volgens haar wordt er over jongdementie gesproken wanneer je de diagnose krijgt voor je 65 jaar. "Die leeftijd is waarschijnlijk genomen omdat mensen dan op pensioen gaan." gaat ze verder. "Het is moeilijkste aan dit gebeuren is dat mensen vaak nog in het midden van hun leven staan. Nog een job hebben. Vaak wordt het op die manier ook opgemerkt, omdat ze door of tijdens het werk moeilijkheden ondervinden". 

Vaak zijn de mensen die ze bij Zorgcirkels Jongdementie ontmoeten al gestopt werken. Dit door opkomende problemen of ontslag. "Het is daarom erg belangrijk dat  ze zich hier thuis voelen, goed omringd worden en er een zinvolle tijdsbesteding in de plaats komt. Want ze vallen van een heel actief leven met zinvolle bezigheden ineens naar niets om handen te hebben." Volgens Kristel is er een schatting dat tussen de 300 en 1000 mensen in Vlaanderen de ziekte kunnen hebben.

Steun Zorgcirkels Jongdementie

De toekomst is onzeker. De Vlaamse Overheid subsidieert een beperkt deel van de loonkost, wat betekent dat de non-profit organisatie ook moet rekenen op anderen om zich overeind te houden. Enkel door jouw steun kunnen ze ondersteuning blijven bieden aan mensen met jongdementie, hun familie en vrienden. Wat kan je doen?

Meer Webhero TV

Kaat Goelen van Hoy by Kaat - Binnenkijken bij bedrijven #34

In deze laatste episode van het derde seizoen van Webhero TV gaan we op bezoek bij Kaat Goelen van Hoy by Kaat. Drie jaar geleden besloot ze resoluut om het roer om te gooien. Van een commerciële functie en werken in loondienst naar actief en creatief bezig zijn als zelfstandig floriste. En de naam Hoy? Die is net zoals Kaat erg veelzijdig.

27 juni 2023

Kelly Caubergs van FIZIQ - Binnenkijken bij bedrijven #33

Na haar studies startte Kelly Caubergs haar eigen kinepraktijk, maar al snel begon het kriebelen om in te zetten op gezond leven in de brede zin van het woord. Samen met haar man Bert Schouteden richtte ze FIZIQ op, een gezondheidspraktijk waar mensen terecht kunnen voor kinesitherapie, personal training, huidverbetering en voedingsadvies. Ze sloegen de handen in elkaar met het Belgische merk Rainpharma en intussen runnen ze twee succesvolle praktijken in Helchteren en Hasselt én een eigen webshop.

20 juni 2023

Valerie Stoens van Odette Noisette - Binnenkijken bij bedrijven #32

Van granola maken voor het goede doel tot een eigen merk, atelier, belevingswinkel én zomerterras. Valerie Stoens van Odette Noisette schopte het vorig jaar tot Vrouwelijke Ondernemer van het Jaar na een fantastische kickstart. Wij gingen langs in het atelier van Valerie en mochten helpen bij het rollen van dé publiekslieveling: de Odette Boulette!

13 juni 2023

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x