26 oktober 2021

Agoria Solar Team - Ondernemersverhalen #14


Ondernemersverhalen - Agoria Solar Team

Het Agoria Solar Team en Webhero vormen al meer dan zes jaar een sterk partnership. Ieder jaar bundelt een team van Belgische ingenieursstudenten de krachten om een nieuwe zonnewagen te bouwen. De afgelopen jaren behaalden ze ongelooflijke successen... De teams van 2018 en 2019 eindigden namelijk als eerste in de Carrera Solar Atacama in Chili en de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Op dit eigenste moment wordt de Solar Challenge Morocco gereden en wij duimen uiteraard mee voor een nieuwe overwinning van de BluePoint Atlas. Yari Van Hecke en Lode Van Mierloo vertellen ons er alles over! Bekijk het interview via YouTube of lees hier alvast enkele highlights.

Wie is het Agoria Solar Team?

16 jaar geleden wilden enkele ingenieursstudenten  meer halen uit hun ingenieursdiploma, met als resultaat: de allereerste Belgische zonnewagen. Met hun eerste wagen - de Umicar One - namen ze deel aan de World Solar Challenge, een race van 3021 kilometer door de Australische Outback. Enkele gouden medailles later bouwen ze vandaag de dag nog steeds zonnewagens. Hun missie? Over heel de wereld racen tegen andere zonnewagens, maar ook om de kracht van groene energie laten zien. Bovendien laten zien dat de Belgische technologieën en bedrijven aan de top van de innovatie staan. Wij zijn alvast fan! Yari Van Hecke (Business Relations) stelde tijdens ons interview hun zesde en nieuwste zonnewagen voor.

"Ik zou daar graag eens willen in zitten, maar dat ziet er enorm klein uit."

Ook al is hun nieuwste zonnewagen - de BluePoint Atlas - is zo'n 5 meter breed, de zitplaats voor de piloot niet geschikt voor iedereen. Onze co-founder Jo Deferm wilde dolgraag in de wagen zitten, maar besefte al snel dat dit niet kon. "Ik denk dat voor u moeilijk zal zijn om in de wagen te passen. Ik ben helemaal niet groot en ik pas er echt net  in" vertelt Yari. Het Agoria Solar Team selecteert zijn piloten namelijk op basis van lengte en gewicht. "En natuurlijk zijn de kleinste de lichtste!" lacht Jo.

Hoe verloopt de communicatie tijdens een race?

"Tijdens een internationale race rijden de "Brains" achter ons" vertelt Yari. De "Brains" is een deel van het team die communiceert met de bestuurder in de zonnewagen. "Zij gaan kijken hoeveel energie er binnenkomt van de zon. Eventuele wolken die zouden passeren" gaat hij verder. Zo berekenen de "Brains" via een programma wat de optimale snelheid is van de wagen en geven dit vervolgens door aan de piloot. Deze oefening zullen ze opnieuw live uitvoeren tijdens het het wereldkampioenschap in Marokko, van 25  t.e.m 29 oktober. Wij wensen ze alvast enorm veel succes!

Meer Webhero TV

Webhero TV

Binnen de reeks "Ondernemersverhalen" nemen we je elke dinsdag mee naar een andere ondernemer uit de Webhero community. Ontdek inspirerende verhalen en leer lokale ondernemers kennen.

Kaat Goelen van Hoy by Kaat - Binnenkijken bij bedrijven #34

In deze laatste episode van het derde seizoen van Webhero TV gaan we op bezoek bij Kaat Goelen van Hoy by Kaat. Drie jaar geleden besloot ze resoluut om het roer om te gooien. Van een commerciële functie en werken in loondienst naar actief en creatief bezig zijn als zelfstandig floriste. En de naam Hoy? Die is net zoals Kaat erg veelzijdig.

27 juni 2023

Kelly Caubergs van FIZIQ - Binnenkijken bij bedrijven #33

Na haar studies startte Kelly Caubergs haar eigen kinepraktijk, maar al snel begon het kriebelen om in te zetten op gezond leven in de brede zin van het woord. Samen met haar man Bert Schouteden richtte ze FIZIQ op, een gezondheidspraktijk waar mensen terecht kunnen voor kinesitherapie, personal training, huidverbetering en voedingsadvies. Ze sloegen de handen in elkaar met het Belgische merk Rainpharma en intussen runnen ze twee succesvolle praktijken in Helchteren en Hasselt én een eigen webshop.

20 juni 2023

Valerie Stoens van Odette Noisette - Binnenkijken bij bedrijven #32

Van granola maken voor het goede doel tot een eigen merk, atelier, belevingswinkel én zomerterras. Valerie Stoens van Odette Noisette schopte het vorig jaar tot Vrouwelijke Ondernemer van het Jaar na een fantastische kickstart. Wij gingen langs in het atelier van Valerie en mochten helpen bij het rollen van dé publiekslieveling: de Odette Boulette!

13 juni 2023

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x