18 november 2024
Vanaf 1 januari 2026 wordt het gebruik van het Peppol-netwerk verplicht voor bedrijven in België. Deze nieuwe wetgeving past binnen het bredere kader van Europese regelgeving die tot doel heeft elektronische facturatie (e-facturatie) te standaardiseren en de overgang naar digitaal factureren te versnellen. In dit artikel leggen we uit wat Peppol is, hoe het werkt en wat deze verplichting betekent voor jouw onderneming.
Laatste update: 18/11/2024
Vanaf januari 2026 moeten alle B2B facturen in België digitaal verzonden worden via Peppol, een beveiligd netwerk dat ontworpen is om elektronische documenten zoals facturen uit te wisselen. Deze nieuwe verplichting is een belangrijke stap in de richting van efficiëntere en veiligere facturatieprocessen. Peppol is al in gebruik voor facturen aan de Vlaamse overheid (B2G), en nu worden ook de B2B facturen eraan toegevoegd. Enkel een pdf verzenden via e-mail volstaat niet meer, dus: vanaf 2026 moeten alle bedrijven voldoen aan de Peppol-normen voor het versturen van facturen.
Peppol staat voor Pan-European Public Procurement Online en is een netwerk dat is ontworpen om bedrijven en overheden in staat te stellen elektronische documenten, zoals facturen, veilig en efficiënt uit te wisselen. Het belangrijkste doel van Peppol is om de communicatie tussen verschillende systemen te vergemakkelijken door gebruik te maken van gestandaardiseerde formaten. Dit maakt het makkelijker voor bedrijven om elektronische facturen te versturen en te ontvangen, ongeacht het facturatiesysteem dat zij gebruiken.
Peppol zorgt voor compatibiliteit tussen verschillende softwarepakketten. Dit betekent dat een factuur die via Peppol wordt verzonden automatisch door de ontvanger kan worden verwerkt, zelfs als zij een ander systeem gebruiken. Deze standaardisering vermindert fouten, versnelt het facturatieproces en zorgt voor meer efficiëntie.
Peppol werkt door middel van een netwerk van 'Access Points', ook wel toegangspunten genoemd. Een bedrijf dat gebruik maakt van Peppol sluit zich aan bij zo'n toegangspunt, dat ervoor zorgt dat de elektronische facturen veilig worden uitgewisseld via het Peppol-netwerk. Wanneer een factuur wordt verstuurd, wordt deze via het toegangspunt van de verzender naar het toegangspunt van de ontvanger gestuurd, waarna de ontvanger de factuur in zijn systeem kan verwerken.
Een Peppol-factuur is een gestructureerde elektronische factuur die voldoet aan de standaarden van het Peppol-netwerk. In plaats van een PDF of papieren factuur zoals je deze nu kent, wordt een Peppol-factuur in een gestandaardiseerd XML formaat verzonden (UBL). Dit maakt automatische verwerking mogelijk en zorgt ervoor dat de gegevens correct worden uitgewisseld tussen verzender en ontvanger.
Peppol-facturen zijn ontworpen om de administratieve last te verlichten en het facturatieproces te versnellen. Door gebruik te maken van gestandaardiseerde gegevensformaten, kunnen bedrijven hun facturen efficiënter verwerken, waardoor de doorlooptijd van betalingen verkort wordt en de kans op fouten afneemt.
Om te beginnen met Peppol, moet je je bedrijf aansluiten bij het Peppol-netwerk via een Access Point. Er zijn verschillende Access Points beschikbaar, zowel commerciële aanbieders als overheidsinstanties zoals Mercurius, het Belgische platform voor e-facturatie.
Hier zijn de stappen om te starten met Peppol:
Om je aan te sluiten bij Peppol, moet je je bedrijf registreren bij een Peppol Access Point (De dienstverlener die jouw elektronische facturen verzendt en ontvangt via het Peppol-netwerk). In België kun je kiezen uit verschillende aanbieders, waaronder het overheidsplatform Mercurius of commerciële aanbieders zoals Billit.
Na registratie ontvang je een Peppol-ID, dat dient als jouw unieke identificatie binnen het netwerk. Met dit ID kunnen andere bedrijven en overheidsinstanties jou identificeren en facturen naar je verzenden via het Peppol-netwerk.
Peppol wordt al op grote schaal gebruikt in veel Europese landen, vooral in de publieke sector. Overheidsinstellingen zijn vaak de eerste gebruikers van Peppol omdat het de communicatie tussen bedrijven en de overheid efficiënter maakt. In België is Peppol nu al verplicht voor business-to-government (B2G) transacties, en vanaf januari 2026 wordt het verplicht voor alle bedrijven. De verwachting is dat Peppol de komende jaren de standaard zal worden voor elektronische facturatie in Europa.
Peppol-facturen versturen is eenvoudig, mits jouw facturatiesoftware Peppol ondersteunt. Zodra je een elektronische factuur aanmaakt, zorgt je software ervoor dat de factuur wordt gegenereerd in het juiste formaat. De factuur wordt vervolgens via jouw Peppol Access Point naar het netwerk gestuurd en afgeleverd bij de ontvanger.
Omdat het hele proces gestandaardiseerd en geautomatiseerd is, verloopt het facturatieproces sneller en worden handmatige stappen, zoals het invoeren van gegevens, overbodig. Dit bespaart tijd en verlaagt de kans op fouten aanzienlijk.
Peppol: Pan-European Public Procurement OnLine
Peppol staat voor Pan-European Public Procurement OnLine en werd in 2008 opgericht als een testproject van de Europese Commissie. Het doel was om het proces van bestelaanvragen en betalingen tussen overheden en leveranciers te vereenvoudigen.
Vandaag is Peppol een wereldwijd erkend netwerk dat bedrijven in staat stelt veilig en gestandaardiseerd elektronische facturen uit te wisselen. Dit netwerk maakt gebruik van open standaarden zoals de Universal Business Language (UBL), die ervoor zorgt dat de gegevens in facturen automatisch kunnen worden gelezen en verwerkt door boekhoudsystemen.
UBL: Universal Business Language
Een e-invoice is een elektronische factuur in UBL-formaat, die via het Peppol-netwerk wordt verstuurd en ontvangen. Dit zorgt voor snellere verwerking, minder fouten en lagere kosten, omdat handmatige invoer van facturen niet meer nodig is.
Het essentiële kenmerk van e-invoicing is dat de factuur wordt opgeslagen in een digitaal formaat, een xml-bestand in gestructureerde UBL-formaat (Universal Business Language)
Bedrijven die op Peppol zijn aangesloten, hebben toegang tot dit netwerk via zogenaamde Access Points. Deze bieden een beveiligde verbinding tussen verzender en ontvanger, en zorgen ervoor dat de gegevens versleuteld worden verzonden.
Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van Peppol, zowel voor de verplichte invoering in 2026 als voor het optimaliseren van je huidige facturatieproces:
Efficiënter facturatieproces
E-invoicing zorgt voor snellere aanmaak en verzending van facturen, waardoor het facturatieproces soepeler verloopt.
Meer controle, minder fouten
De kans op menselijke fouten wordt sterk verminderd door automatische factuurverwerking.
Het is veiliger
Facturen gaan rechtstreeks naar de software van de ontvanger, waardoor verlies of fraude tijdens verzending wordt voorkomen. Peppol biedt extra bescherming tegen frauduleuze facturen.
Snellere betaling
Door het vlotte verloop van e-facturatie komen betalingen sneller binnen, wat je cashflow verbetert.
Als digitale held helpt Webhero haar klanten bij de integratie van Peppol, zodat zij moeiteloos kunnen voldoen aan de nieuwe regelgeving. Wij zorgen dus voor de juiste integratie langs onze kant.
Dan zorgen wij ervoor dat jij als klant via ons licensingsysteem je facturen ontvangt via Peppol.
Werk je bovendien met Multifact, dan zorgen we er daar ook voor dat de facturen worden verzonden via Peppol.
Dan zorgen wij ervoor dat je als organisatie de facturen van Webhero Bookings ontvangt via Peppol. En als B2B booker bij Webhero Bookings zorgen we er alsook voor dat jouw klanten facturen ontvangen via Peppol.
Niets. Wij brengen alles voor jou in orde! Ben je 'leverancier' (Multifact) of ben je een organisatie die gebruik maakt van Webhero Bookings? Ons technisch team werkt hard om het activeren weldra mogelijk te maken voor jou.
Heb je hierover nog vragen?
1. Is Peppol verplicht?
Ja, vanaf januari 2026 is het gebruik van Peppol verplicht voor alle B2B facturen in België. Dit geldt zowel voor het verzenden van facturen, alsook voor het ontvangen van facturen. Het systeem biedt daarnaast voordelen voor B2C-bedrijven die efficiëntie en veiligheid willen verhogen.
2. Wat kost het voor mij om gebruik te maken van Peppol?
Registreren bij een Peppol Access Point kan kosten met zich meebrengen, afhankelijk van je gekozen provider. Er is 120 procent kostenaftrek voor investeringen in e-facturatie voorzien.
De verhoogde kostenaftrek van 120 procent is van toepassing op:
Wanneer?
De verhoogde kostenaftrek geldt vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2027.
3. Hoe maak je creditnota’s aan via Peppol?
Het aanmaken en versturen van creditnota’s via Peppol verloopt volgens hetzelfde beveiligde en gestandaardiseerde proces als facturen. Dit biedt de garantie dat de creditnota correct en veilig wordt ontvangen.
4. Is Peppol veilig?
Ja, Peppol is ontworpen met veiligheid als prioriteit. Elke transactie binnen het netwerk is versleuteld en verzonden documenten kunnen niet worden gewijzigd. Bovendien wordt de identiteit van elke deelnemer geverifieerd, wat het risico op fraude sterk vermindert
Het Leuvense bedrijf Webhero kondigt de overname aan van Faromedia, een bekend agency uit Koksijde met meer dan twintig jaar ervaring.
5 augustus 2024
Super update van ons dev-team! Om klanten zonder SEO-tool kennis te laten maken met deze handige en beproefde software, hebben we een "trial" toegevoegd in de editor. Je kan de tool vanaf nu gratis testen en zo advies en tips ontvangen voor maximum 3 pagina's.
11 juli 2024