Kies de juiste kleuren voor je website

Je hebt een website, maar heb je al eens nagedacht over de kleuren van je website? Heb je de kleuren bewust gekozen of heb je gekozen voor een kleurencombinatie die je mooi vond? Ongeacht welke kleuren van de regenboog je nu gebruikt, in dit artikel gaan we dieper in over wat kleuren eigenlijk écht zeggen over je bedrijf en hoe je voordeel kan halen uit het kleurenpalet op je website. 

Kleuren vertellen wie je bent

Kleuren maken deel uit van de visuele identiteit van een bedrijf en betekenen zoveel dat ze onlosmakelijk verbonden zijn aan je business. De vier kleuren van Microsoft zijn wereldwijd bekend en staan symbool voor het bedrijf.

Zoals de vier kleuren van Microsoft symbool staan voor het merk, kies jij ook best voor kenmerkende kleuren voor je bedrijf die vertellen wie je bent. Doorgaans bestaat een kleurenpalet uit een dominante kleur en twee of drie ondersteunde kleuren die je overal gaat gebruiken waar je bedrijf zichtbaar is.

De dominante en ondersteunende kleuren verwerk je best ook in je website design. Gebruik de dominante kleur in je logo, je titels en afbeeldingen en laat je ondersteunende kleuren terugkomen in je knoppen, hyperlinks of ondertitels. Consistent zijn is belangrijk, bepaal dus vooraf een vaste kleur voor je titels, knoppen enz.

Kleurenpsychologie

Denk aan een kleur die past bij de boodschap die je wilt versturen. Lichte en meer gesatureerde kleuren hebben de sterkste associaties. Getinte kleuren die gemixt zijn met wit zijn minder krachtig. Kleuren met een matte of zwarte look hebben een rustgevend effect en hebben een diepere betekenis dan lichtere kleuren. 

Associaties

Om je te helpen met het kiezen van de geschikte kleuren hebben we het even over kleurassociaties. Elke kleur brengt aparte associaties, gedachten of gevoelens teweeg. In onderstaande tabel kan je zien welke kleur bij welke associatie past. Wil je dat je bedrijf groei uitstraalt? Dan ga je best voor groen. Wil je de energie van je business in de verf zetten? Rood is de kleur.

  • Rood: warmte, passie, liefde, energie, gevaar: verhoogt de honger en is populair bij restaurants
  • Oranje: zon, energie, balans, waarschuwing, agressie: populair als een secundaire kleur en voor calls-to-action op je website omdat oranje de aandacht trekt
  • Geel: zon, optimisme, hoop, blijdschap, waarschuwing, leren: trekt aandacht en is populair bij bedrijven die willen dat je iets bekijkt
  • Groen: natuur, gezondheid, milieu, geld, groei: populair bij bedrijven die naar duurzaamheid streven
  • Blauw: vertrouwen, gemoedsrust, keurig, koud, mannelijkheid: populairste kleur voor grote bedrijven omdat het vertrouwen en internationalisering uitstraalt
  • Paars: mysterieus, spiritueel, schoonheid, creativiteit: minst gebruikte kleur omdat de betekenis zo verschillend kan zijn

De juiste kleur op je website vertelt de bezoeker heel wat over je bedrijf en je merk. Kleur beïnvloedt de perceptie van bezoekers over je bedrijf, je producten en je content. Ga dus aan de slag en denk goed na voor je zomaar een willekeurige kleur uit de regenboog kiest.

Ken jij iemand die dit artikel eens moet lezen? Delen maar!

10 mooie websites door Webhero - 2024

Het Webhero team onthult de top 10 mooie websites van dit jaar.

22 april 2024

Webhero Awards 2024

Dit jaar eerden we 41 ondernemingen uit de Webhero (Bookings) community voor hun innovatie en succes, zowel online als offline. Bij de ceremonie ontvingen 13 pioniers hun award live, een moment van pure erkenning en waardering. Ontdek alle winnaars!

28 maart 2024

Persbericht: Webhero versterkt portfolio met overname van 53 Publistep klanten.

We kondigen met trots de overname aan van 53 website klanten van Publistep, bekend reclamebureau uit Lommel, onder leiding van Stephan Hermans.

20 februari 2024

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x