Hoe snel en gemakkelijk professionele productfoto’s maken

Mooie productfoto’s zijn onmisbaar op je webshop. De kwaliteit en betrouwbaarheid van je webshop wordt deels bepaald door de kwaliteit van je productfoto’s. Professionele productfoto’s verhogen de kans op een aankoop. Als jij de beste productfoto’s hebt zal een klant jouw webshop verkiezen tegenover die van de concurrent. Maar wanneer je net start met je webshop is de kans groot dat je nog geen budget hebt voor professionele productfoto’s, daarom dat we deze blogpost schrijven. We gaan je handige tips geven om met een beperkt budget de klus te klaren!

Wat heb je nodig?

1. Camera

Welke camera heb je nodig? Indien je een beperkt budget hebt raden we aan om een camera te gebruiken die je al hebt. Tegenwoordig kan je al hoge resolutie foto’s nemen met je smartphone. Maar als je een spiegelreflex of point and shoot hebt liggen kan je die best gebruiken. Kijk naar het resultaat en als het niet goed is kan je de aankoop van een nieuwe camera overwegen.

2. Statief

Je hebt een statief nodig om scherpe foto's te kunnen nemen. Je hoeft niet al te veel geld te spenderen aan je statief, je kan al statieven aankopen vanaf 30 euro.

Voor de kenners: Om de scherpste foto’s te nemen, moet je gebruik maken van een hoge F/stop. Een hoge F/stop laat minder licht binnen, dus je zal de sluitertijd langer moeten maken. Wanneer je gebruik maakt van een lange sluitertijd kan je de camera niet met de hand vasthouden want dan krijg je een wazige foto. Oplossing: een statief. 

3. Witte achtergrond

Een wit papier dat je kan buigen! Spring eens binnen in je fotozaak of in je lokale hobbywinkel. Ga opzoek naar het witste papier. Een witte muur zal de klus niet klaren aangezien je ook een witte ondergrond nodig hebt.

4. Lichtweerkaatser

Een wit papiertje ongeveer de hoogte van je product. De taak van het papiertje is om het licht terug te kaatsen op het product en zo schaduwen op te lichten.

5. Tafel

Een tafel die je makkelijk kan verplaatsen. Je zet deze het best in de buurt van een raam waar er veel lichtinval is.

6. Plakband

Je kan de plakband gebruiken om je witte achtergrond vast te maken aan je tafel zodat alles mooi blijft staan tijdens je productshoot.

7. De juiste kamer

Een kamer met veel lichtinval is ideaal, hoe groter het raam hoe beter. Let the sunshine in!

Heb je alles? Ok! Laten we beginnen aan het echte werk.

Productfoto maken, website laten maken,  Webhero

Nu je alle benodigdheden hebt kan je beginnen met het fotograferen van je producten.

1. Plaats je tafel

Plaats je tafel zo dicht mogelijk bij een raam dat veel licht binnenlaat. Hoe dichter bij het raam hoe zachter het licht. Denk er ook aan om alle andere lichten uit te doen.

2. Maak je witte achtergrond vast

Maak je achtergrond vast aan de muur en aan de tafel. Indien je geen muur hebt moet je de achtergrond aan iets anders stevig vastmaken. Plaats je product in het midden van je achtergrond.

3. Stel je camera in

  • Zet je witbalans (WB) op automatisch
  • Zet je flits uit
  • Gebruik de hoogst mogelijke kwaliteit
  • Gebruik indien mogelijk RAW, met deze extensie kan je achteraf meer aanpassingen doen
  • Zet je ISO zo laag mogelijk, een te hoge ISO resulteert in ruis
  • Gebruik de Manuele instelling van je camera, als je niet zo goed bent in fotograferen kan je de Auto instelling gebruiken. Met je smartphone gebruik je ook best de Auto instelling.
  • Zoom in tot je de gewenste cadrage hebt

4. Plaats je lichtweerkaatser

Probeer de lichtweerkaatser zo de positioneren dat het de lichtinval van het raam weerkaatst naar je product. Zo kan je donkere schaduwen belichten en krijg je een mooiere productfoto.

5. Neem de foto!

Druk op de knop en leg je beeld vast. Kijk naar het resultaat en zie of je eventueel zaken moet aanpassen. Wat werkt er, wat werkt er niet? Door meer foto’s te nemen ga je uiteindelijk goed weten welke instellingen en handelingen het mooiste resultaat opleveren. Zet je foto’s op je computer zodat je beter kan zien hoe ze er uit zien.

6. Bewerk je foto

Er zijn tal van online tools die je kan gebruiken zoals: GIMP (gratis), FotoFlexer, Pixlr, Photoshop Express, Clipping Magic. Wij raden aan om gebruik te maken van Adobe Lightroom of Photoshop om je foto’s te bewerken. Je witte achtergrond zal er niet zo wit uitzien op je computer, daarom moet je aanpassingen doorvoeren.

7. Zet je foto’s online

Wanneer je product mooi is belicht en een fel witte achtergrond heeft kan je overgaan naar de laatste stap: je producten uploaden.

10 mooie websites door Webhero - 2024

Het Webhero team onthult de top 10 mooie websites van dit jaar.

22 april 2024

Webhero Awards 2024

Dit jaar eerden we 41 ondernemingen uit de Webhero (Bookings) community voor hun innovatie en succes, zowel online als offline. Bij de ceremonie ontvingen 13 pioniers hun award live, een moment van pure erkenning en waardering. Ontdek alle winnaars!

28 maart 2024

Persbericht: Webhero versterkt portfolio met overname van 53 Publistep klanten.

We kondigen met trots de overname aan van 53 website klanten van Publistep, bekend reclamebureau uit Lommel, onder leiding van Stephan Hermans.

20 februari 2024

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x