6 februari 2024

De sleutel tot inbox-delivery: DNS-records voor spampreventie van e-mails

In de wereld van e-mailmarketing is het bereiken van de inbox van de ontvanger cruciaal voor het succes van je campagnes. Niets is frustrerender dan ontdekken dat je zorgvuldig samengestelde e-mails in de spam-map belanden. Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om dit te voorkomen; en een van de belangrijkste stappen die je kunt zetten, is het correct instellen van je DNS-records.

Wat zijn DNS records?

DNS (Domain Name System) is als het telefoonboek van het internet, waarin domeinnamen worden vertaald naar IP-adressen. Maar het is meer dan alleen dat. Met de juiste DNS-records kun je ook de authenticiteit van je e-mails versterken en spamfilters helpen begrijpen dat je legitieme berichten verstuurt. Laten we eens kijken naar de belangrijkste DNS-records die je moet instellen om te voorkomen dat je e-mails als spam worden gemarkeerd.

SPF records

SPF (Sender Policy Framework) is als een identiteitsbewijs voor je e-maildomein. Door SPF-records toe te voegen aan je DNS-configuratie, geef je e-mailproviders toestemming om te controleren of een e-mail daadwerkelijk afkomstig is van een geautoriseerde server voor jouw domein. Dit helpt bij het verminderen van spoofing en vervalsing van e-mailadressen. Zorg ervoor dat je SPF-record alle servers bevat die gemachtigd zijn om e-mails namens jouw domein te versturen.

DKIM records

DKIM (DomainKeys Identified Mail) voegt een digitale handtekening toe aan je uitgaande e-mails. Deze handtekening kan worden geverifieerd door de ontvangende e-mailserver met behulp van een openbare sleutel die is opgeslagen in je DNS-records. Het toevoegen van DKIM verhoogt de geloofwaardigheid van je e-mails, omdat het aantoont dat ze niet zijn gemanipuleerd tijdens het verzenden.

DMARC records

DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance) is een krachtig beleid dat SPF en DKIM integreert. Met DMARC kun je specifiek aangeven wat een e-mailserver moet doen als een ontvangen e-mail niet overeenkomt met de SPF- of DKIM-regels. Door een DMARC-record toe te voegen, kun je aangeven of de e-mail moet worden afgeleverd, in quarantaine moet worden geplaatst of moet worden afgewezen.

Nieuwe Gmail-beveiligingen voor een veiligere inbox met minder spam

Het belang van DNS-records voor e-mailbeveiliging en spampreventie werd onlangs nog benadrukt door Google in hun laatste update voor Gmail. Ze hebben aangekondigd dat ze vanaf 2024 hun inspanningen opvoeren om de authenticatie van e-mails te verbeteren en spam te bestrijden. Door gebruik te maken van technologieën zoals SPF, DKIM en DMARC kunnen marketeers hun e-mails beter laten opvallen in de inbox van ontvangers en tegelijkertijd de veiligheid en betrouwbaarheid van hun berichten verhogen.

Kortom, het correct configureren van DNS-records is een cruciale stap om te voorkomen dat je e-mails als spam worden gemarkeerd. Door SPF, DKIM en DMARC toe te voegen aan je DNS-configuratie, en door te zorgen voor relevante en boeiende inhoud, kun je de kans vergroten dat je e-mails de inbox van je ontvangers bereiken en de gewenste impact hebben.

Met de voortdurende updates en verbeteringen in e-mailbeveiliging is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en je e-mail praktijken dienovereenkomstig aan te passen. 

Hoe kan je anti-spam records instellen?

  1. Stap 1: Neem contact op met je e-mail provider (bv. Google, Microsoft, …) en mailing tools (bv. MailChimp, MailBlue, Flexmail, HubSpot, …) en vraag welke SPF, DKIM en DMARC record er voor hun programma ingesteld dient te worden.
  2. Stap 2: Neem contact op met je domeinnaam beheerder en stuur hem de records door die je hebt ontvangen in stap 1. Weet je niet wie jouw domeinnaamhouder is? Dan kan je dit altijd checken via DNS Belgium (vul je domein in en kijk bij ‘Technische contactpersoon').
  3. Stap 3: Je kan terug verder met het uitsturen van e-mails en mailcampagnes volgens je e-mail strategie.

Werk je met onze Mail-tool voor het uitsturen van nieuwsbrieven en e-mailcampagnes? Raadpleeg dan onze FAQ om de juiste DNS records te bekomen.

Andere maatregelen

Het correct instellen van deze DNS-records is een essentiële eerste stap om de deliverability van je e-mails te verbeteren. Maar naast deze technische maatregelen is het ook belangrijk om de inhoud van je e-mails te optimaliseren en te zorgen voor betrokkenheid van de ontvangers. Houd rekening met de volgende tips:

  • Houd je e-maillijst schoon: Verwijder inactieve abonnees en vermijd het verzenden van e-mails naar gekochte of ongeautoriseerde lijsten.
  • Personaliseer je e-mails: Richt je op relevante inhoud en personaliseer berichten op basis van de interesses en het gedrag van de ontvanger.
  • Test en meet: Experimenteer met verschillende onderwerpregels, inhoudsindelingen en verzendtijden, en analyseer de resultaten om te zien wat het beste werkt voor je doelgroep.

Vergeet niet, een goed doordachte e-mail strategie gaat verder dan alleen technische configuraties - het draait allemaal om het opbouwen van waardevolle relaties met je publiek.

10 mooie websites door Webhero - 2024

Het Webhero team onthult de top 10 mooie websites van dit jaar.

22 april 2024

Webhero Awards 2024

Dit jaar eerden we 41 ondernemingen uit de Webhero (Bookings) community voor hun innovatie en succes, zowel online als offline. Bij de ceremonie ontvingen 13 pioniers hun award live, een moment van pure erkenning en waardering. Ontdek alle winnaars!

28 maart 2024

Persbericht: Webhero versterkt portfolio met overname van 53 Publistep klanten.

We kondigen met trots de overname aan van 53 website klanten van Publistep, bekend reclamebureau uit Lommel, onder leiding van Stephan Hermans.

20 februari 2024

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x