ChatGPT voor ondernemers


Alles wat ondernemers moeten weten over ChatGPT.

1. Waarom dit e-book?

Als je nog niet hebt gehoord van ChatGPT, is het hoog tijd om op te letten. Artificial Intelligence is namelijk de toekomst en als je niet bij blijft, loop je het risico om achterop te raken en de voordelen van deze innovatie te missen. Bovendien zijn ondernemers altijd op zoek naar manieren om hun bedrijf te laten groeien en verbeteren. ChatGPT is dan zeker niet weg te denken. De AI-tool heeft tal van voordelen. Het kan worden gebruikt om klantinteracties te verbeteren, efficiëntie te verhogen, kosten te besparen, ideeën te genereren, content te schrijven en te vertalen, en nog veel meer.

Als digitale held voor kmo's en zelfstandigen is het onze missie om ondernemers te begeleiden in deze steeds veranderende markt. Dit e-book is daar het antwoord op. Een handleiding specifiek voor ondernemers die willen begrijpen hoe AI hun bedrijf kan helpen groeien. Daarnaast vereist het werken met ChatGPT enige vaardigheid. Het resultaat van de AI-tool is namelijk afhankelijk van jouw input. Geen paniek, we helpen je een handje verder dankzij praktijk- en commandovoorbeelden, tips en hacks binnen verschillende departementen. Op die manier kunnen ondernemers direct én vlot aan de slag!

Voor we erin vliegen stellen we uiteraard de AI-tool eerst even voor.

2. Wat is ChatGPT?

Niemand die dat beter kan uitleggen danChatGPT zelf. Dit e-book is gebaseerd op versie GPT-3.5.

"Stel je voor dat je een slimme robot hebt die met je kan praten en je kan helpen bij allerlei dingen - van het beantwoorden van vragen tot het bedenken van ideeën. Dat is wat ChatGPT is - een slimme robot die speciaal is ontworpen om te communiceren met mensen op een manier die lijkt op menselijke interacties.

Met ChatGPT hoef je je nooit meer zorgen te maken over het vinden van informatie of het bedenken van ideeën - het kan je helpen bij allerlei taken en problemen. Het is alsof je je eigen persoonlijke assistent hebt, maar dan veel geavanceerder en altijd beschikbaar. ChatGPT is de toekomst van de digitale wereld en kan een grote impact hebben op de manier waarop we leven en werken!"

2.1 Top 10 meest gestelde vragen

Om nog een beter beeld te schetsen beantwoorden we de 10 meest gestelde vragen over ChatGPT.

1) Hoe werkt ChatGPT? Wat kan ChatGPT?

ChatGPT werkt door middel van deep learning algoritmen die zijn getraind op enorme hoeveelheden tekstdata, waardoor het in staat is om patronen te herkennen en verbanden te leggen tussen woorden en zinnen.

2) Waar haalt ChatGPT zijn data en informatie?

Uit verschillende bronnen op het internet, zoals boeken, artikelen, websites, fora en sociale media. Deze gegevens worden gebruikt om een taalmodel te trainen. Dit taalmodel kan dan gebruikt worden om vragen te beantwoorden en gesprekken te voeren met gebruikers.

3) Waarvoor kan ChatGPT gebruikt worden?

ChatGPT kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden waaronder: klantenservice, virtuele assistentie, chatbots, vertalingen, tekstvoorspelling en meer.

4) Geeft ChatGPT iedereen hetzelfde antwoord?

Nee, ChatGPT genereert unieke antwoorden op basis van de input die het ontvangt en past zijn reactie aan op de context van de vraag en de specifieke gebruiker.

5) Kan ChatGPT fouten maken?

Ja, ChatGPT kan fouten maken omdat het een AI-model is dat is getraind op basis van menselijke data en dus vatbaar is voor inherente beperkingen en fouten. Bovendien baseert ChatGPT zich op data en informatie die tot september 2021 beschikbaar was.

6) Is ChatGPT veilig?

Ja, ChatGPT is over het algemeen veilig. Maar er bestaat altijd een risico dat het verkeerd kan worden gebruikt om bijvoorbeeld misinformatie te verspreiden of om schadelijke inhoud te creëren.

7) Als ik antwoorden van ChatGPT gebruik, pleeg ik dan plagiaat?

Ja, als je antwoorden rechtstreeks kopieert en plakt van ChatGPT zonder enige aanpassing, kan dat worden beschouwd als plagiaat. Het is belangrijk om de gegenereerde tekst te gebruiken als inspiratie en deze te bewerken en aan te passen aan jouw eigen unieke context en behoeften. Hoe pleeg ik geen plagiaat? Door de tekst te herschrijven in eigen woorden of de bron te vermelden.

8) Kan Google detecteren dat ik teksten gebruik van ChatGPT?

Nee, Google kan niet direct zien of je teksten gebruikt die zijn gegenereerd door ChatGPT. Echter, als de tekst die je gebruikt van ChatGPT lijkt op een reeds bestaande tekst op het internet, kan Google de overeenkomst detecteren en mogelijk als duplicated content beschouwen. Het is daarom belangrijk om de gegenereerde tekst grondig te bewerken en aan te passen om dergelijke problemen te voorkomen.

9) Is ChatGPT gratis? Wat kost ChatGPT?

De publieke toegang tot ChatGPT is gratis, maar het heeft beperkingen in termen van het gegenereerde tekstvolume en de beschikbaarheid van de service. Dit omdat veel mensen van de tool gebruik maken en de tool niet iedereen tegelijkertijd kan helpen. Als je een upgrade uitvoert en je abonneert op de GPT-3-service van OpenAI, krijg je onbeperkte toegang tot de tool en kun je deze altijd en vlot gebruiken. Een upgrade zal je ongeveer €18 per maand kosten.

10) Wat is de toekomst van ChatGPT?

De toekomst van ChatGPT ziet er veelbelovend uit. Aangezien het voortdurend wordt verbeterd en geoptimaliseerd voor nieuwe toepassingen zoals het begrijpen van afbeeldingen en video's. Het zal naar verwachting steeds meer worden gebruikt in verschillende sectoren, waaronder gezondheidszorg, onderwijs en bedrijfsleven.

2.2 De anatomie van ChatGPT

Om vlot te starten kijken we even naar de binnenkant van de AI-tool. ChatGPT heeft tal van features. We delen alvast de belangrijkste voor beginners:

Geschiedenis: bekijk eerdere vragen en antwoorden. Deze functie is vooral handig wanneer je nieuwe commando's wilt geven zonder de opdracht opnieuw uit te leggen.

Taalondersteuning: ChatGPT ondersteunt verschillende talen, o.a Nederlands, Engels, Frans enzoverder.

Conversatie-model: door zijn geavanceerd AI-systeem kan ChatGPT mensachtige gesprekken voeren. De AI-tool kan dus vragen begrijpen en beantwoorden zoals een mens dat zou doen. Dankzij zijn conversatie-mogelijkheden kan je bovendien ook vervolgvragen (vervolgcommando's) stellen. Dit wordt duidelijk tijdens de praktijkvoorbeelden.

Dark mode: zet de achtergrond van de AI-tool donker, waardoor het rustiger is voor je ogen of je meer energie bespaart op sommige schermen.

Ontdek op de volgende pagina waar je een nieuwe chat start en een vraag of commando ingeeft.

2.2.1 Tips voor het geven van goede commando's

Zoals eerder vermeld is de output (antwoord) van ChatGPT afhankelijk van jouw input (vraag of commando). 

 • Wees zo specifiek mogelijk. Het geven van extra informatie of context zorgt ervoor dat ChatGPT jouw opdracht beter begrijpt. Bv. in plaats van te zeggen "Geef me een lijst met boeken." kan je beter zeggen "Geef me een lijst met de beste thrillers van de afgelopen 5 jaar.".
 • Vermijd spellingsfouten en vakjargon. Gebruik volzinnen, correcte grammatica en gekende termen.
 • Vermijd onnodige informatie en formuleer je vraag duidelijk en beknopt. Hierdoor kan ChatGPT sneller en efficiënter reageren. Bovendien kan je later nog wijzigingen laten toepassen door vervolgcommando's.
 • Maak je doelstelling duidelijk. Leg aan ChatGPT uit wat je wilt bereiken met jouw commando. Bv. in plaats van te zeggen "Hoe maak ik een presentatie?" kan je beter zeggen "Geef 5 tips om een PowerPoint-presentatie te maken die de aandacht van mijn publiek vasthoudt."
 • Experimenteer door hetzelfde commando op verschillende manieren te geven. Gebruik een andere taal, zinsstructuur of vervang een woord. Bekijk vervolgens welke manier het beste resultaat oplevert. 

2.2.2 ChatGPT beperkingen

Net zoals niemand perfect is, geldt dat ook voor ChatGPT.

 • Kennisgrens: ChatGPT is getraind op gegevens t.e.m september 2021 en kan geen informatie verstrekken over gebeurtenissen of ontwikkelingen die daarna plaatsvonden.
 • Nauwkeurigheid: de AI-tool kan soms onjuiste of verouderde informatie weergeven. Het is daarom belangrijk zijn antwoorden te controleren of meerdere bronnen te gebruiken. Daarnaast kan je ook feedback geven. Dit helpt de AI-tool om zich verder te ontwikkelen.
 • Tekstlimiet: ChatGPT kan een beperkte hoeveelheid tekst verwerken (bv. 2048 woorden voor versie GPT-3), waardoor lange commando's en antwoorden soms afgekapt of onvolledig zijn.
 • Langere gesprekken: bij langere gesprekken kan ChatGPT de context van eerdere berichten verliezen en minder relevante antwoorden geven.
 • Beperkte beschikbaarheid: door de populariteit van OpenAI ontstaan soms inlogproblemen door overbelasting, maar met een ChatGPT Plus-upgrade krijg je voorrang en verminder je deze problemen.

3. Praktijkvoorbeelden

Klaar om te innoveren met ChatGPT? De lijst aan toepassingen blijft groeien en is wellicht eindeloos. Weet je niet waar te starten? We verzamelden 45 praktijkvoorbeelden en 76 commandovoorbeelden uit verschillende departementen. Laat je inspireren of ga direct aan de slag binnen jouw afdeling. 

Departementen: 

3.1 Sales
3.2 Klantenservice
3.3 Administratie
3.4 Human Resources
3.5 Development
3.6 Marketing (6 subdepartementen)

3.1 Sales

Soms hebben zelfs de beste sales mensen hulp of inspiratie nodig. Stel je voor; je maakt een offerte aan voor een potentiële klant, maar die wordt afgewezen omdat ze de prijs te hoog vinden. ChatGPT kan je inspireren hoe je deze prospect toch nog kan overtuigen.

Commandovoorbeeld: Iemand wijst mijn offerte af omdat ze de prijs te hoog vinden. Wat kan ik doen?

Of vraag hulp met het beantwoorden van de desbetreffende e-mail.

Commandovoorbeeld: Iemand wijst mijn offerte af omdat ze de prijs te hoog vinden. Ik kreeg deze e-mail: . Hoe kan ik hier het beste op reageren?

Tip: Licht jouw bedrijf kort toe in jouw commando. Bv. "Ik ben een schilder en factureer op basis van het aantal gewerkte uren voor binnenschilderwerk. Iemand wees zonet mijn offerte af..." Hoe meer informatie je geeft, hoe beter ChatGPT jouw commando begrijpt en hoe beter zijn antwoord zal zijn.

Vervolgens kan je wijzigingen laten toepassen, indien nodig. Enkele voorbeelden: 

 • Commandovoorbeeld: Voeg toe als afzender.
 • Commandovoorbeeld: Herschrijf de tekst en gebruik de je-vorm.
 • Commandovoorbeeld: Voeg het volgende voorbeeld toe aan de laatste alinea:.
 • Commandovoorbeeld: Herschrijf de tekst op een creatieve manier.

Maar dat is nog niet alles! Naast communicatie, kan ChatGPT je ook helpen bij het organiseren en creëren van content of zelfs advies geven. Enkele sales voorbeelden:

 • Een commerciële fiche opmaken. Bv. het genereren van een productbeschrijving.
 • Het opstellen van persoonlijke offertes. Bv. een offerte laten aanpassen.
 • Het genereren van een script voor bv. 'cold calling'.
 • Ter voorbereiding van een meeting. Bv. je snel en beknopt laten informeren over een bepaald onderwerp.
 • Het opstellen van een presentatie. Bv. suggesties genereren voor de structuur, inhoud en beeldmateriaal.

Weetje: Je kan geen afbeeldingen uploaden in ChatGPT en ChatGPT kan op zijn beurt ook geen afbeeldingen genereren. De AI-tool kan jou wel een URL bezorgen van bijvoorbeeld een Shutterstock afbeelding, alsook de beschrijving ervan. Echter kan het voorkomen dat deze URL's niet meer bestaan. Dit komt omdat ChatGPT niet live informatie van het internet kan raadplegen. De AI-tool baseert zich namelijk op informatie van een bepaalde periode. Voor versie GPT-3.5 is dat informatie die online beschikbaar was t.e.m september 2021.

3.2 Klantenservice

Werk efficiënter, bespaar tijd of verbeter je klanttevredenheid. Til jouw support service naar een hoger niveau dankzij ChatGPT. Je kan de AI-tool inschakelen voor o.a:

 • Het verbeteren van klantrelaties. Bv. het genereren van een antwoord op een boze e-mail.
 • Handleidingen te schrijven over bv. jouw producten, tools of diensten.
 • Het genereren van een FAQ-pagina.

Commandovoorbeeld: Wat zijn de meest gestelde vragen over een stofzuiger?

Laat vervolgens gepersonaliseerde antwoorden genereren.

Commandovoorbeeld: Beantwoord alle vragen en voeg telkens een call-to-action toe voor het boeken van een testperiode. Ik bied een testperiode aan van 30 dagen.

Graag in een tabel gieten? Dat kan! 

Commandovoorbeeld: Steek dit in een tabel van drie velden: categorie, vraag en antwoord.


Bewaar jouw creatie door het resultaat te kopieëren en plakken in Google Spreadsheets. Vervolgens kan je deze toevoegen aan bijvoorbeeld jouw website, brochure of exporteren als pdf.

Tip: Aangezien ChatGPT in staat is om de geschiedenis van jouw commando's bij te houden kan je deze tabel steeds raadplegen of aanpassen. Denk aan het toevoegen of filteren van bepaalde vragen (bv. het oplijsten van vragen specifiek over het verbruik van een stofzuiger). 

Extra tip: Gebruik deze 'opgeslagen chat' enkel voor commando's m.b.t jouw tabel. Als je van onderwerp verandert, kan ChatGPT mogelijk niet meer goed volgen wat je bedoelt.

3.3 Administratie

Ook bij administratieve taken kan ChatGPT een hulpmiddel zijn: 

 • Het organiseren van gegevens, bv. door ze in een tabel te steken
 • Een opstellen van bv. facturatie-e-mails.
 • Het begrijpen van termen zoals inkoop, archivering, balans of cashflow.
 • Het schrijven van bv. een arbeidsreglement.

Commandovoorbeeld: Welke elementen bevat een arbeidsreglement?

 • Het filteren van gegevens uit een excel of tabel. Bv. datums, e-mailadressen, cijfers, locaties enzoverder.

 Commandovoorbeeld: Filter uit volgende lijst de datums en voornamen.

3.4 Human Resources

Als HR-professional sta je voor de uitdaging om de menselijke aspecten van de organisatie te managen en te optimaliseren. Met ChatGPT aan je zijde krijg je hier extra hulp bij: 

 • Interne communicatie. Bv. het formuleren van constructieve feedback op een professionele manier.
 • Het genereren van (tevredenheids)enquêtes voor medewerkers, klanten, partners enzoverder.
 • Aanwerving. Bv. Het opstellen van een vacature of het genereren van interviewvragen.

 Commandovoorbeeld: Ik ben een bakker en ben op zoek naar een kassier. Wat moet deze persoon kunnen?


Vervolgens kan ChatGPT een suggestie doen voor de opmaak van een vacature.

Commandovoorbeeld: Steek dit in een vacature, waarin je de taken oplijst met bullet points.

Ga zelfs een stapje verder en bereid de sollicitatie voor de betreffende functie voor.

Commandovoorbeeld: Welke vragen kan ik stellen wanneer iemand solliciteert voor deze functie? 

Tip 1: Vertel ChatGPT welke competenties je belangrijk vindt, welke soft of hard skills je verwacht enzoverder. Hoe beter ChatGPT begrijpt welk profiel je zoekt, hoe beter zijn resultaat (vacature) is.

Tip 2: Doe deze oefening voor iedere functie binnen jouw onderneming en bespaar tijd in de toekomst.

3.5 Development

Aan echte codecrackers hoeven we niet uit te leggen hoe zij ChatGPT kunnen inschakelen. We geven wel enkele voorbeelden om kleine (front-end) coderingstaken te vergemakkelijken.

 • Het opvragen van hexadecimale kleurcodes.

Commandovoorbeeld: Wat is de kleur: #223e5e?
Commandovoorbeeld: Geef mij de hex code voor de kleuren: rood en oranje.

 • Het schrijven van HTML-codes.

 Commandovoorbeeld: Geef de HTML-code voor een titel en tekst.

Ook hier kan je weer vervolgcommando's geven.

Commandovoorbeeld: Zorg dat de titel in het vet staat en de tekst in de kleur donkerblauw.£
Commandovoorbeeld: Vul de titel in met:  en de tekst met: .

Andere voorbeelden van HTML-commando's die je kan geven:

Commandovoorbeeld: Geef de HTML-code voor een afbeelding met een breedte van 1000 pixels.
Commandovoorbeeld: Geef de HTML-code voor twee hyperlinks.
Commandovoorbeeld: Geef de HTML-code voor een genummerde lijst van 1 t.e.m 20.
Commandovoorbeeld: Geef de HTML-code voor een ongenummerde lijst.
Commandovoorbeeld: Geef de HTML-code voor een inhoudstafel die linkt (= ankers) naar andere delen binnen een webpagina.

Vergeet niet: Hoe specifieker je bent in jouw commando, hoe specifieker het resultaat zal zijn.

3.6 Marketing

Lucky you! Aangezien we zelf in dit departement zitten, zullen we inzoomen op verschillende takken binnen marketing. Ontdek tal van praktijkvoorbeelden binnen deze 6 subdepartementen: 

3.6.1 Search Engine Optimization (SEO)

3.6.2 Content creatie

3.6.3 Sociale media

3.6.4 E-mailmarketing

3.6.5 Public Relations

3.6.6 Adverteren 

3.6.1 SEO

ChatGPT kan een goed hulpmiddel zijn tijdens SEO-optimalisaties. De lijst aan toepassingen voor Search Engine Optimization lijkt zelfs oneindig te zijn. We helpen je alvast vooruit met vijf basistoepassingen.

 • Genereer suggesties voor je zoekwoordonderzoek. Vraag welke zoekwoorden surfers gebruiken om bijvoorbeeld te zoeken naar jouw dienst of product. Bonus tip: ga na in Ubersuggest welke zoekwoorden het meest interessant zijn om op in te zetten.

 Commandovoorbeeld: Welke zoekwoorden gebruikt men in Google over ChatGPT?

 • Organiseer resultaten van je zoekwoordonderzoek. Niets zo vervelend als het zoeken van relevante zoekwoorden in een waslijst aan suggesties. Gelukkig hoef je dit niet meer handmatig te doen! Dankzij volgende commando's kan ChatGPT je helpen met het organiseren of groeperen van specifieke zoekwoorden.

Commandovoorbeeld: Cluster volgende zoekwoorden in relevante groepen.
Commandovoorbeeld: Verzamel alle zoekwoorden in combinatie met een locatie.
Commandovoorbeeld: Cluster volgende zoekwoorden in volgende groepen.
Commandovoorbeeld: Verzamel alle long-tail zoekwoorden.
Commandovoorbeeld: Verzamel alle zoekwoorden die passen in het kader van .

 • Creëer of optimaliseer meta omschrijvingen. Genereer SEO geoptimaliseerde meta omschrijvingen of laat ze herschrijven zodat ze een specifiek zoekwoord bevatten.

Commandovoorbeeld: Schrijf meta omschrijvingen rond een e-book dat over ChatGPT gaat. Maximum 130 tekens.

Tip: Vermeld de call-to-action, zoekwoorden of het maximum aantal tekens in jouw commando.

 • Creëer of optimaliseer teksten. Denk hierbij aan teksten op jouw website die belangrijke zoekwoorden missen of onderwerpen waarover je geen teksten hebt.

Commandovoorbeeld: Voeg de zoekwoorden: ChatGPT e-book en ChatGPT voor ondernemers toe aan deze tekst "..."
Commandovoorbeeld: Schrijf een creatieve tekst over "Wat is ChatGPT?" in 400 woorden.

Tip: Vermeld het aantal woorden, de schrijfstijl of de gewenste opmaak in jouw commando.

 • Beantwoord veelgestelde vragen. Denk hierbij aan het opstellen van een SEO geoptimaliseerde FAQ-pagina of het verwerken van vragen uit een zoekwoordonderzoek binnen jouw SEO-pagina.

Commandovoorbeeld: Beantwoord de vijf meest gestelde vragen rond ChatGPT.


3.6.2 Content creatie

Snel en makkelijk kwaliteitscontent creëren? Een struikelblok voor sommigen. Schakel ChatGPT in tijdens het brainstormen, uitwerken of finaliseren van content.

 • Genereer ideeën.

Commandovoorbeeld: Wat zijn leuke onderwerpen over ChatGPT om over te schrijven?
Commandovoorbeeld: Geef ideeën voor een sociale media post rond ChatGPT.
Commandovoorbeeld: Wat zijn leuke promoties voor een e-book rond ChatGPT?
Commandovoorbeeld: Geef ideeën voor een video rond ChatGPT.

 • Schrijf content. Denk hierbij aan het creëren van een sociale media post, blogbericht, nieuwsbrief, landingspagina, brochure, productomschrijving, webteksten, e-books... ChatGPT kan voor ieder type content schrijven.

Commandovoorbeeld: Schrijf een blogbericht over 'Wat is ChatGPT?'.
Commandovoorbeeld: Schrijf drie call-to-actions voor het downloaden van een e-book.
Commandovoorbeeld: Schrijf een introductietekst voor een e-book over ChatGPT.
Commandovoorbeeld: Schrijf twee e-mails om het e-book 'ChatGPT hacks voor ondernemers' te promoten.
Commandovoorbeeld: Schrijf een landingspagina en verwerk .
Commandovoorbeeld: Schrijf drie sociale media posts over het e-book 'ChatGPT hacks voor ondernemers'.

 • Sinaliseer creaties. Stem vervolgens antwoorden van ChatGPT af dankzij vervolgcommando's.

Commandovoorbeeld: Voeg een titel en subtitels toe aan het blogbericht.

Andere wijzigingen die je kan laten toepassen of (vooraf) verwerken in jouw commando?

Commandovoorbeeld: Gebruik de je-vorm.
Commandovoorbeeld: Verwerk emoticons in de tekst.
Commandovoorbeeld: Voeg een call-to-action toe.
Commandovoorbeeld: Maak gebruik van bullet points.
Commandovoorbeeld: Maak de tekst langer.
Commandovoorbeeld: Verwerk een grapje in de tekst.
Commandovoorbeeld: Splits de tekst op in drie alinea's.
Commandovoorbeeld: Zet de titels om in vragen.
Commandovoorbeeld: Maak gebruik van een voorbeeld.

Tip: Denk zelf eens na over wat jij belangrijk vindt voor de opmaak van jouw tekst (of content creatie) en laat het weten aan ChatGPT. Hoe beter ChatGPT jouw opdracht begrijpt, hoe beter zijn antwoord.

 • Update, recycleer of bewerk eigen creaties.

Commandovoorbeeld: Pas in de volgende offerte prijs naar aan.
Commandovoorbeeld: Pas in de volgende brochure het jaar naar aan.
Commandovoorbeeld: Pas in de volgende tekst het volgende aan: 3.000 wordt 5.000 en 13 wordt 15.

3.6.3 Sociale media

Open LinkedIn en je wordt overladen door tal van praktijkvoorbeelden. Het is geen geheim meer, ChatGPT wordt momenteel erg veel gebruikt door influencers, marketeers en nu ook ondernemers. Terecht ook, want de AI-tool kan je veel tijd besparen bij: 

 • Het genereren van tekst voor sociale media-berichten.
 • Het reageren op comments onder berichten.
 • Het verzamelen van hashtags voor een bepaald onderwerp.

 Commandovoorbeeld: Noteer sociale media hashtags gerelateerd aan.

 • Het creëren van een contentkalender.

Commandovoorbeeld: Maak een social media contentkalender voor . Ik wil de kalender voor in een tabelformaat, inclusief de datum, het postidee en het bijschrift.

Tip: Dankzij onze gratis jaarplanner vol relevante data ben je steeds op de hoogte van belangrijke momenten. Ideaal wanneer je een contentkalender wilt opstellen.

 • Het vinden van influencers in jouw niche.

Commandovoorbeeld: Vind Instagram influencers voor

Opgelet: ChatGPT's gegevens gaan maar t.e.m september 2021, dus de populariteit van sommige influencers kan sindsdien veranderd zijn. Uiteraard kan je dit wel als startpunt of inspiratie gebruiken.

3.6.4 E-mailmarketing

Je raad het - ChatGPT kan helpen met het schrijven van e-mails, maar had je al aan het volgende gedacht?

 • Het genereren van teksten of onderwerpregels voor een nieuwsbrief.
 • Het genereren van content ideeën voor e-mailcampagnes
 • Het ondersteunen van A/B-testing van nieuwsbrieven of e-mailcampagnes.

 Commandovoorbeeld: Maak een A/B-versie van.

Vervolgens kan je de A/B versies afstemmen via vervolgcommando's.

Commandovoorbeeld: Zorg dat versie A focust op.
Commandovoorbeeld: Geef een onderwerpregel per versie.
Commandovoorbeeld: Kort versie B in tot maximum.
Commandovoorbeeld: Wat voor beeldmateriaal zou ik gebruiken per versie?
Commandovoorbeeld: Geef drie suggesties van titels per versie.

Meer tips voor e-mailmarketing?

Van het opbouwen van jouw maillijst en schrijven van boeiende e-mailteksten, tot het meten en verbeteren van jouw mailprestaties. Maak van elke e-mail een winnaar dankzij ons gratis e-book!

3.6.5 Public Relations

ChatGPT kan PR-managers, crisiscommunicatie specialisten of anderen bijstaan bij o.a volgende PR-taken.

 • Het meest voor de hand liggende; het schrijven van persartikels.
 • Het ondersteunen tijdens crisiscommunicatie. Bv. berichtgeving bij technische problemen of plotse stakingen, het rechttrekken van slechte reclame enzoverder. ChatGPT kan e-mailvoorbeelden suggereren of acties voorstellen die je kan ondernemen.
 • Het contacteren en verzamelen van mediacontacten. ChatGPT kan bv. streekkranten oplijsten (hou rekening met de databeperking van ChatGPT) of pitch e-mails suggereren die je kan versturen.

Commandovoorbeeld: Noem vijf streekkranten voor de streek .

Laat je inspireren door volgende commandovoorbeelden:

Commandovoorbeeld: Maak een sjabloon voor een persbericht dat makkelijk kan worden aangepast.
Commandovoorbeeld: Genereer een persbericht over .
Commandovoorbeeld: Schrijf een pitch e-mail voor mediacontacten over dit persbericht: .
Commandovoorbeeld: Geef een voorbeeld van een persmap met achtergrondinformatie over de klant en afbeeldingen in hoge resolutie.
Commandovoorbeeld: Maak een crisiscommunicatieplan voor een klant in geval van een 'product recall'.
Commandovoorbeeld: Handel als een crisis communicatiespecialist. Mijn webshop heeft technische problemen. Hoe kan ik dit communiceren naar klanten toe?

3.6.6 Adverteren

Last but not least kan ChatGPT jou helpen met het opzetten van advertenties!

 • Het suggereren van koppen en teksten voor advertenties.
 • Het suggereren van beeldmateriaal voor advertenties.
 • Het genereren van content ideeën voor advertenties.
 • Het ondersteunen van A/B-testing van advertenties.
 • Het begrijpen van termen zoals: impressies, CTR, CPC, CPA, ROI, targeting, biedstrategie of conversies.
 • Het creëren van een advertentiecampagne.

Commandovoorbeeld: Creëer een advertentiecampagne voor gericht op . Kies een doelgroep, ontwikkel kernboodschappen en slogans, selecteer de mediakanalen voor promotie en beslis over eventuele aanvullende activiteiten die nodig zijn om uw doelen te bereiken.

4. Commando's voor gevorderden

Graag het uiterste uit jouw commando halen? Pas de '8-stappenmethode' toe:

4.1 Auteur

4.2 Doelgroep

4.3 Taken

4.4 Stappen

4.5 Context / Beperkingen

4.6 Doel

4.7 Tone of voice

4.8 Opmaak

4.1 Auteur

In het eerste deel van jouw commando zeg je hoe ChatGPT zich moet profileren. Enkele voorbeelden:

Commandovoorbeeld: Handel als een sales expert.
Commandovoorbeeld: Handel als een PR-manager.
Commandovoorbeeld: Handel als een copywriter.
Commandovoorbeeld: Handel als een developer.
Commandovoorbeeld: Handel als een marketeer.
Commandovoorbeeld: Handel als een SEO expert.
Commandovoorbeeld: Handel als een klantenservice medewerker.
Commandovoorbeeld: Handel als een Human Resources specialist.
Commandovoorbeeld: Handel als een administratief medewerker.
Commandovoorbeeld: Handel als een sociale media expert.
Commandovoorbeeld: Handel als een e-mailmarketing specialist.
Commandovoorbeeld: Handel als een content creator.

4.2 Doelgroep

In het tweede deel van jouw commando vermeld je de doelgroep. Enkele voorbeelden:

Commandovoorbeeld: Doelgroep: consumenten.
Commandovoorbeeld: Doelgroep: grote bedrijven.
Commandovoorbeeld: Doelgroep: ondernemingen.
Commandovoorbeeld: Doelgroep: non-profitorganisaties.
Commandovoorbeeld: Doelgroep: gezondheidszorg.
Commandovoorbeeld: Doelgroep: prijsbewuste kopers.
Commandovoorbeeld: Doelgroep: huidige klanten.
Commandovoorbeeld: Doelgroep: onderwijsinstellingen.
Commandovoorbeeld: Doelgroep: kunst- en cultuurorganisaties.
Commandovoorbeeld: Doelgroep: professionele dansers.
Commandovoorbeeld: Doelgroep: mensen die graag koffie drinken.
Commandovoorbeeld: Doelgroep: ondernemers met een webshop.

4.3 Taken

In het derde deel leg je de taken uit die ChatGPT zal moeten uitvoeren. Enkele voorbeelden:

Commandovoorbeeld (A): Jouw taak is het genereren van een FAQ-pagina.
Commandovoorbeeld (B): Jouw taak is het schrijven van sociale media-berichten.
Commandovoorbeeld: Jouw taak is het aanpassen van een offerte.
Commandovoorbeeld: Jouw taak is het opstellen van een vacature.
Commandovoorbeeld: Jouw taak is het schrijven van een blog.
Commandovoorbeeld: Jouw taak is het verzamelen van zoekwoorden.

4.4 Stappen

In het vierde deel leg je (indien nodig) extra stappen uit. We grijpen even terug naar de eerste twee voorbeelden van de vorige pagina. 

Commandovoorbeeld (A): 

Onderneem volgende stappen:

1. Beantwoord de top 10 meest gestelde vragen over een stofzuiger. 

2. Voeg bij elk antwoord een call-to-action toe voor het boeken van een testperiode.

3. Steek het resultaat in een tabel van drie velden: categorie, vraag en antwoord.

Commandovoorbeeld (B):

Onderneem volgende stappen:

1. Schrijf drie verschillende berichten voor LinkedIn en Facebook over mijn e-book.

2. Voeg per bericht vijf hashtags toe.

3. Suggereer per bericht een afbeelding.

4. Steek het resultaat in een tabel van drie velden: platform, bericht en afbeelding.

4.5 Context / Beperkingen

In het vijfde deel geef je wat meer context m.b.t de taak of wat ChatGPT moet uitsluiten.

Commandovoorbeeld (A): 

Context: Ik verkoop drie soorten stofzuigers: steelstofzuigers, robotstofzuigers en zakloze stofzuigers. Klanten kunnen een testperiode aangaan van 30 dagen, waarin ze dus de stofzuiger kunnen testen met een geld-terug-garantie.

Beperking: Spreek niet over handstofzuigers.

Commandovoorbeeld (B):

Context: Ik heb een e-book geschreven over hoe ondernemers ChatGPT kunnen inschakelen. De titel van het e-book is 'ChatGPT voor ondernemers'. In het e-book voorzie ik niet alleen informatie en tips, maar ook praktijkvoorbeelden in diverse departementen, waaronder sales, klantenservice en marketing.

4.6 Doel

Commandovoorbeeld (A):

Doel: Ik wil een FAQ-pagina genereren zodat mensen gemakkelijk informatie kunnen terugvinden over stofzuigers, maar ook gestimuleerd zijn om een testperiode van 30 dagen aan te gaan.

Commandovoorbeeld (B):

Doel: Ik wil ondernemers via sociale media aanzetten om mijn e-book te downloaden.

4.7 Tone of voice

In het zevende deel geef je mee welke tone of voice ChatGPT moet gebruiken. Enkele voorbeelden:

Commandovoorbeeld (A): Tone of voice: formeel.
Commandovoorbeeld: Tone of voice: informeel.
Commandovoorbeeld: Tone of voice: humoristisch.
Commandovoorbeeld (B): Tone of voice: enthousiast.
Commandovoorbeeld: Tone of voice: empatisch.
Commandovoorbeeld: Tone of voice: intiem.
Commandovoorbeeld: Tone of voice: dramatisch.
Commandovoorbeeld: Tone of voice: geruststellend.
Commandovoorbeeld: Tone of voice: objectief.
Commandovoorbeeld: Tone of voice: actieve taal.
Commandovoorbeeld: Tone of voice: poëtisch.
Commandovoorbeeld: Tone of voice: wat past bij de doelgroep.

4.8 Opmaak

In het laatste deel van jouw commando geef je mee welke opmaak je wenst. Denk hierbij aan opsommingstekens (bullet points of genummerd), tekststijlen (cursief, vet of onderlijnd), tekstopbouw (titel, subtitel, alinea's, regelhoogte), aantal woorden of karakters enzoverder.

Commandovoorbeeld (A):

Output:

1. Zet de categorieën in het cursief.

2. Zorg dat elk antwoord minstens 400 woorden bevat. Gebruik alinea's of bullet points indien nodig.

3. Zet de call-to-actions in het vet.

Commandovoorbeeld (B):

Output:

1. Zorg dat elk bericht kort en bondig is.

2. Verwerk in één bericht een grapje. 

3. Verwerk in elk bericht twee emoticons.

De onderdelen hoef je niet chronologisch toe te passen. De belangrijkste les uit de '8-stappenmethode' is dat een goed gestructureerd commando zorgt voor beter begrip door ChatGPT en resulteert in een nauwkeuriger antwoord.


Klaar? Start! 

Ziezo, je bent nu helemaal klaargestoomd om aan de slag te gaan met ChatGPT. Open de AI-tool, kopieer en plak schaamteloos onze commandovoorbeelden of experimenteer erop los. Wij zijn alvast benieuwd naar jullie ervaringen! Deel ze met ons via LinkedIn, Facebook of Instagram.

Graag meer leren over de digitale wereld?

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x