Hoe kan ik mijn pagina's laten indexeren in Google?

Google & social media

Nadat je je website geverifieerd hebt in Google Search Console, kan je bepaalde gegevens bekijken of handelingen uitvoeren. 

Waarvoor Google Search Console vaak wordt gebruikt, is om nieuwe pagina's aan te geven aan Google. Google screent automatisch iedere dag het world wide web om na te gaan of er nieuwe websites zijn, of er nieuwe content op een website staat, ... om de zoekresultaten optimaal te houden. Google wilt namelijk steeds het beste antwoord kunnen bieden op de zoekvraag van de surfer.

Echter omdat het world wide web zo uitgebreid is, kan het tot 30 à 60 dagen duren voordat Google een nieuwigheid op jouw website opmerkt en indexeert*. Je kan hier een invloed op hebben door alvast aan Google aan te geven dat je nieuwe content op jouw website hebt gezet. Dit kan door een indexering aan te vragen via Google Search Console.

*Indexeren is het proces van een zoekmachine waarbij zij via een spider webpagina's binnen een website in haar database plaats.

Hoe vraag ik een indexering aan in Google Search Console?

1- Ga naar search.google.com en typ bovenaan in de zoekbalk de volledige URL (incl. https://) die je wilt laten indexeren in Google en klik op enter.

Indexering aanvragen in Google Search Console

2- De URL-inspectie zal informatie weergeven over de pagina en of deze al wel of niet is geïndexeerd in Google. Je kan door op de knop 'indexering aanvragen' doorgeven aan Google dat hij je pagina opnieuw dient te indexeren. 

Indexering aanvragen in Google Search Console

3- Je zal een bevestiging krijgen of jouw aanvraag goed is ontvangen. 

Let op: Google heeft een wijziging uitgevoerd waardoor je per dag (binnen 24u) maximum 10 indexering aanvragen kan doen.

Heb je een nieuwe website en wens je deze volledig te laten indexeren?

Vraag in dit geval dan een indexering aan voor je sitemap. In je sitemap staan alle pagina's van jouw website opgesomd en geeft een overzicht van de structuur van je website zodat Google deze goed kan lezen.

1- Ga in Google Search Console naar Sitemaps (staat links in de navigatie), vul achter de URL van je website 'sitemap.xml' in (dit is de technische benaming van je sitemap) en klik op 'verzenden.

Sitemap indexeren via Google Search Console

Ook hier zal je een bevestiging krijgen of de aanvraag tot indexering van je sitemap goed ontvangen is.

Heb je een andere vraag?

Vind je antwoord in onze FAQ of bel ons op 016 66 14 32

Niet gevonden wat je zocht?

Nele Jennifer Ilse

Wij zijn steeds bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00

Ik zoek een professionele webbouwer

Net zo’n mooie website of webshop laten bouwen?

Een Webhero neemt snel contact met je op!
Een Webhero neemt snel contact met je op!