Zorgcirkels Jongdementie - Goede doelen #1

Webhero TV - Goede doelen

De komende weken gaat Webhero TV op bezoek bij vier goede doelen en de eerste is meteen een hele speciale. Enkele jaren geleden werden we namelijk zelf geconfronteerd met jongdementie. Collega Joren verloor zijn papa aan deze oneerlijke ziekte en sinds dan is Webhero nauw betrokken bij Zorgcirkels Jongdementie. Hoog tijd om hen eens in de spotlight te plaatsen en een platform te geven.

PS: Komende zaterdag 4 september 2021 organiseren de Kapelriders de vierde editie van de Luc Cla(e)ssic, een eerbetoon aan de papa van Joren. Je kan meedoen aan een wandel- of fietstocht of gewoon lekker aan tafel schuiven. Het praatcafé is open vanaf 12 uur, het restaurant tussen 17 en 20 uur. Inschrijven kan nog altijd via de website.

Zorgcirkels Jongdementie, Webhero TV, Goede doelen

Met onze film crew gingen we langs bij Zorgcirkels Jongdementie  en namen een kijkje in het Ontmoetingshuis. Wat is jongdementie? Hoeveel mensen in Vlaanderen kunnen het hebben? Wat doet het Ontmoetingshuis? We schreven alvast enkele highlights van het interview voor je uit. 

Wie is Zorgcirkels Jongdementie?

De Zorgcirkels Jongdementie biedt ondersteuning aan personen met jongdementie en hun omgeving. Onder andere door: sterke eerstelijnszorg; zorgbegeleiding; dagcentrum; groepswonen; buddywerking; vorming en ontmoeting en het Ontmoetingshuis. Dit laatste is een 'open huis' voor jonge mensen met dementie, mantelzorgers, familie en vrienden. Samen kunnen ze koken, eten, activiteiten beleven of gezellig een koffie drinken.  Het is een veilige plek naast hun eigen woonomgeving waar ze zich thuis kunnen voelen. 

Wat is jongdementie?

"De jongste bezoeker die wij hier gehad hebben was 37, maar dat is heel uitzonderlijk" vertelt Kristel Denruyter. Volgens haar wordt er over jongdementie gesproken wanneer je de diagnose krijgt voor je 65 jaar. "Die leeftijd is waarschijnlijk genomen omdat mensen dan op pensioen gaan." gaat ze verder. "Het is moeilijkste aan dit gebeuren is dat mensen vaak nog in het midden van hun leven staan. Nog een job hebben. Vaak wordt het op die manier ook opgemerkt, omdat ze door of tijdens het werk moeilijkheden ondervinden". 

Vaak zijn de mensen die ze bij Zorgcirkels Jongdementie ontmoeten al gestopt werken. Dit door opkomende problemen of ontslag. "Het is daarom erg belangrijk dat  ze zich hier thuis voelen, goed omringd worden en er een zinvolle tijdsbesteding in de plaats komt. Want ze vallen van een heel actief leven met zinvolle bezigheden ineens naar niets om handen te hebben." Volgens Kristel is er een schatting dat tussen de 300 en 1000 mensen in Vlaanderen de ziekte kunnen hebben.

Steun Zorgcirkels Jongdementie

De toekomst is onzeker. De Vlaamse Overheid subsidieert een beperkt deel van de loonkost, wat betekent dat de non-profit organisatie ook moet rekenen op anderen om zich overeind te houden. Enkel door jouw steun kunnen ze ondersteuning blijven bieden aan mensen met jongdementie, hun familie en vrienden. Wat kan je doen?

Meer Webhero TV

Zorgcirkels Jongdementie, Webhero TV, Goede doelenIk zoek een professionele webbouwer

Net zo’n mooie website of webshop laten bouwen?

Een Webhero neemt snel contact met je op!
Een Webhero neemt snel contact met je op!